KAKO JE FUMIO KIŠIDA DOPUTOVAO U KIJEV: Poseta pripremana u najvećoj tajnosti! Rusi besni jer Tokio nije najavio putovanje
Foto: AP

krenuo vozom iz poljske

KAKO JE FUMIO KIŠIDA DOPUTOVAO U KIJEV: Poseta pripremana u najvećoj tajnosti! Rusi besni jer Tokio nije najavio putovanje

Planeta -

Japanski premijer Fumio Kišida doputovao je u utorak u Kijev. Ovo je prenela agencija Kjodo .

Kisida je stigla vozom iz Poljske. Prema snimcima koje je prikazala japanska javna televizija, šefa japanske vlade na železničkoj stanici u Kijevu dočekala je, posebno, prvi zamenik ministra spoljnih poslova Ukrajine Emine Džaparova.

Očekuje se da će se u bliskoj budućnosti premijer Japana sastati sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim. Ovo je Kišidina prva poseta Ukrajini od početka ruske akcije u Ukrajini.

On je ostao poslednji od lidera zemalja Grupe sedam (G7) koji još nisu bili na takvom putu. Kišida je u pratnji sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost Japana Takeo Akibe i zvaničnika Ministarstva spoljnih poslova.

Kišidina poseta je pripremljena uz poštovanje mera informacione bezbednosti, Tokio, suprotno prihvaćenoj proceduri, nije najavio putovanje. Kisida je u Poljsku stigao čarter letom iz Indije, gde je bio u zvaničnoj poseti. Prema zvaničnom rasporedu, trebalo je da napusti Indiju 21. marta u popodnevnim časovima.

Kurir.rs/TASS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja