TREĆA FRANCUSKA REVOLUCIJA: Protesti se ne smiruju! Demonstranti poručili Makronu da podnese ostavku! Ulice GORE VIDEO
Foto: Printscreen

HAOS

TREĆA FRANCUSKA REVOLUCIJA: Protesti se ne smiruju! Demonstranti poručili Makronu da podnese ostavku! Ulice GORE VIDEO

Planeta -

Protesti protiv nedavno usvojene penzione reforme nastavljeni su u ponedeljak u nekoliko francuskih gradova nakon što je francuska vlada izglasala nepoverenje parlamentu. Deo demonstranata ponovo se sukobio sa policijom, a uhapšene su 243 osobe.

U Parizu su demonstranti zapalili kante za otpatke i nosili plakate sa sloganima poput „I mi ćemo preduzeti nasilnu akciju“ i „Makron da podnese ostavku“, između ostalog. Ponovo su izbili sukobi između demonstranata i policije. Povređeno je 11 policajaca, a policija je uhapsila 243 demonstranta.

U međuvremenu, političari sa desnice i levice pozvali su premijerku Elizabet Born da podnese ostavku, prenosi nemačka novinska agencija DPA.

Francuski predsednik Emanuel Makron odgovoriće u sredu na proteste protiv penzione reforme. Kako je saopšteno iz njegovog kabineta, on će u 13.00 odgovarati na pitanja novinara televizijskih stanica TF1 i France 2, prenosi francuska novinska agencija AFP.

Makron će se danas sastati sa premijerom Bornom, predsednicom Skupštine Jael Braun-Pivet iz svoje centrističke Renesansne partije i predsednikom Senata Džerarom Larčerom iz redova desničarskih republikanaca. Uveče će se sastati i sa poslanicima svoje stranke.

U Francuskoj se već nekoliko nedelja održavaju protesti protiv reforme, koja je, po oceni vlade, neophodna za postojanje francuskog penzijskog fonda. Vlada je u ponedeljak izglasala dva predloga za nepoverenje centrističke koalicije Liot uz podršku levice i krajnje desničarske Narodne skupštine.

Skupština: glasanje o poverenju vladi znači usvajanje penzione reforme Predsednica Skupštine Jael Braun-Pivet potvrdila je posle izglasavanja nepoverenja da to znači da je Skupština usvojila kontroverznu penzijsku reformu, kojom se starosna granica za odlazak u penziju povećava sa 62 na 64 godine, dok se istovremeno produžava rok za odlazak u penziju. uplata doprinosa u penzijski fond.

Vlada, koja nema apsolutnu većinu u parlamentu, usvojila je reformu prošlog četvrtka uz pomoć ustavnih ovlašćenja i zaobišla parlament, a pre toga ju je odobrio i gornji dom parlamenta, senat. Borne je saopštila da je već zatražila od Ustavnog suda da preispita penzionu reformu. Leva opozicija podnela sudu zahtev za raspisivanje referenduma.

Kurir.rs/RTV SLO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track