Demonstranti u Moskvi, Putin sa Lukašenkom u Sočiju
Foto: REUTERS

Ne mari

Demonstranti u Moskvi, Putin sa Lukašenkom u Sočiju

Planeta -
Šef frakcije vladajuće Jedinstvene Rusije u Državnoj dumi Andrej Vorobjov ocenio je da je današnji "Marš miliona" pokazao da je opozicija "bez ideja"

MOSKVA - Predsednik Rusije Vladimir Putin nije imao vremena da prati marš opozicije u Moskvi, rekao je njegov pres sekretar Dmitrij Peskov.

Predsednik nije pratio miting u Moskvi i zasad nije u toku sa zahtevima koji su tamo istaknuti, rekao je Peskov za TV kanal "Dožd".

On je naveo da je Putin tokom dana imao sastanak sa predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom u Sočiju i da "na žalost nije uspeo da prati miting" ali da će "naravno dobiti informacije koje stižu".

Šef frakcije vladajuće Jedinstvene Rusije u Državnoj dumi Andrej Vorobjov ocenio je da je današnji "Marš miliona" pokazao da je opozicija "bez ideja".

Ono što smo danas mogli da čujemo na mitingu pokazuje da je opozicija bez ideja, rekao je Vorobjov, gostujući na TV Rusiji.

Direktor Centra političke informacije Aleksej Muhin smatra da su lideri opozicije doživeli "lični neuspeh" jer "nisu uspeli da stvore utisak masovne podrške

protestnog pokreta".

Razlog je, prema njegovom mišljenju, što nije bilo parola koje bi nadahnule demonstrante, a iako je sastav učesnika skupa izmenjen, jer su im se ovoga puta priključili i levičari, i nacionalisti, "njihovi ciljevi i dalje nisu jasni".

Generalni direktor Instituta prioritetnih regionalnih projekata Nikolaj Mironov smatra da "neuspeh današnje akcije" i "eklektični sastav" njenih učesnika nisu slučajni.

"Svedoci smo dubokog moralnog neuspeha lidera opozicije. Oni ne predlažu nikakav sadržaj nego samo protest radi protesta", naveo je Mironov za Itar-tas s.

Kako je dodao, u društvu su prisutne težnje ka modernizaciji, reformi i izvesnim promenama u političkom i ekonomskom sistemu, a "potrebna je ili partija koja bi odražavala interese srednje klase, ili pokret koji ne bi odbijao ljudi koji zaista žele da reše ta pitanja".

"Lideri protesta pokušali su svojevremeno da eksploatišu ta raspoloženja, ali nisu uspeli u tome, nisu

uspeli da ljudima ponude alternativu. U tome je njihov glavni neuspeh", konstatovao je Mironov. Današnji opozicioni "Marš miliona" protekao je bez incidenata, a učesnici mitinga su usvojili rezoluciju koja sadrži ne samo političke, već i socijalne zahteve.

Na skupu je, prema različitim procenama, učestvovalo od 14.000 do 100.000 ljudi, a obezbeđivalo ga je oko 7.000 policajaca.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track