INFLACIJA U BRITANIJI POPELA SE NA 10,4 ODSTO: Najviše porasle cene hrane i sokova! Grejanje opustošilo porodične budžete
Foto: EPA/Andy Rain

finasije

INFLACIJA U BRITANIJI POPELA SE NA 10,4 ODSTO: Najviše porasle cene hrane i sokova! Grejanje opustošilo porodične budžete

Planeta -

Stopa inflacije u Britaniji skočila je u februaru na 10,1 odsto, prvi put u poslednja četiri meseca, iznenadila je analitičare i povećavala pritisak na centralnu banku da podigne kamatne stope već na prvom predstojećem sasatnku.

Indeks potrošačkih cena skočio je na 10,4 odsto na godišnjem nivou u februaru u odnosu na 10,1 odsto prethodnog meseca, a visoke cene energenata nastavile su da pritiskaju budžete domaćinstava, saopštila je danas Nacionalna kancelarija za statistiku.

Iako ekonomisti očekuju da će cene ubrzo početi da padaju, inflacija je pet puta viša nego ciljana inflacije Banke Engleske od dva odsto.

Najviše su porasle cene hrane i bezalkoholnih pića. One su rasle najbržom stopom u poslednjih 45 godina, kažu analitičari.

Centralna banka će odmeravati potrebu za kontrolisanjem inflacije na svom sutrašnjem sastanku uz zabrinutost zbog uticaja podizanja kamatnih stopa na teškoće s bankama. Centralna banka je odobrila 10 uzastopnih podizanja kamatnih stopa od decembra 2021. i podigla ključnu kamatnu stopu na četiri odsto.

Analitičar Majkl Hjuson kaže da očekuje da će Banka Engleske podići stope najmanje za četvrtinu procentnog poena, ocenjujući da je osnovna stopa od četiri odsto jedva adekvatna da utiče na povećanje cena.

Britanski ministar finansija Džeremi Hant rekao je u saopštenju da je pad inflacije moguć i da vlada treba da se drži plana da prepolovi inflaciju ove godine.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track