SIN RUSKOG GUVERNERA POBEGAO IZ VILE UOČI IZRUČENJA U SAD: Preti mu 30 godina robije zbog pranja novca i izbegavanje sankcija
Foto: Youtube printscreen/Carabinieri napoli

italijanska policija u poteri

SIN RUSKOG GUVERNERA POBEGAO IZ VILE UOČI IZRUČENJA U SAD: Preti mu 30 godina robije zbog pranja novca i izbegavanje sankcija

Planeta -

Artjom Us, sin guvernera sibirske oblasti Krasnojarska Aleksandra Usa, pobegao je u sredu popodne iz kućnog pritvora u Milanu. Nas, koje su italijanske vlasti uhapsile na zahtev Vašingtona prošlog oktobra, trebalo je da budemo izručeni Sjedinjenim Državama pod optužbom za izbegavanje zapadnih sankcija i pranje novca.

Prema italijanskoj novinskoj agenciji Ansa, Artjom Us je slomio svoju elektronsku narukvicu za praćenje i napustio kućni pritvor u Milanu. Pobegao je dva dana nakon što je žalbeni sud u Milanu odobrio njegovo izručenje Sjedinjenim Državama, gde mu preti kazna do 30 godina zatvora pod optužbom za izbegavanje sankcija i pranje novca. Za njim tragaju italijanske agencije za sprovođenje zakona.

Na zahtev Sjedinjenih Država, Usa je uhapšen na milanskom aerodromu Malpensa 17. oktobra, kada je hteo da se ukrca na let za Istanbul.

Prema Vašingtonu, SAD su ilegalno prodavale američke tehnologije ruskim kompanijama za oružje, koje su se, prema američkom Ministarstvu pravde, našle, između ostalog, na ratištima Ukrajine.

Istovremeno, optužen je i za ilegalnu trgovinu venecuelanskom naftom, koja je pod američkim sankcijama.

Krajem oktobra prošle godine Moskva nas je stavila na listu traženih lica, na osnovu čega bi mogla da traži njegovo izručenje. Iako se očekuje da će se i guvernerov sin suočiti sa optužbama za pranje novca u Rusiji, Kremlj je osudio njegovo hapšenje u Italiji kao politički motivisano krivično gonjenje i uverio da će učiniti "sve što je moguće" da zaštiti svoje građane.

Kurir.rs/24ur

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track