FINSKA OTVORILA SVOJ VAZDUŠNI PROSTOR ZA NATO IZVIĐAČE I OSMATRANJE RUSIJE: Fokus ruska vojska, mornarica i Sankt Peterburg!
Foto: Shutterstock

pogled sa visine

FINSKA OTVORILA SVOJ VAZDUŠNI PROSTOR ZA NATO IZVIĐAČE I OSMATRANJE RUSIJE: Fokus ruska vojska, mornarica i Sankt Peterburg!

Planeta -

Dvadeset i treći mart 2023. ostaće u istoriji upamćen po tome što je tog dana Finska faktički završila svoj status neutralne države jer je svoj vazdušni prostor tog dana otvorila za izviđačke letove NATO letelica duž svoje 1.340 km duge granice sa Rusijom.

Tog dana izviđački avion EC-135W River Joint pozivnog znaka JAKE 11 krenuo je u svoj prvi izviđački let od baze RAF-a Mildenhol preko Nemačke, Poljske, Baltičkih država, Finskog zaliva i uz samo rusku granicu do jezera Ladoga, gde se letelica okrenula i preko Finskog zaliva leteli uz samu rusku granicu gde su osmatrali pomorske efektive ruske mornarice u okolini Sankt Peterburga.

presretanje, RC-135
foto: Printscreen

Inače prvi koraci u tom pravcu načinjeni su bili oktobra 2021, kada je isti tip letelice leteo uz grnaicu osmatrajući i detektujući komunikacije u ruskim jednicama i vojnim objektima uz granicu sa Finskom i Murmanskom oblasti, nad kojom se takođe preko Norveške vrše intenzivna osmatranja Severne flote i podmorničarskih baza u kojima se nalaze napadne i strateške nukelarne podmornice.

Tog istog dana američkom izviđačkom avionu pridoružio se još jedan RC-135W pozivnog znaka RRR7223 britanskog RAF koji je leteo iznad Finskog zaliva i osmatrao Sankt Peterburg.

Naredno 24. marta angažovane su i strateške izviđačke bespilotne letelice koje su obavile osmatračku misiju, ali sa isključenim transponderima, koje su pratili ruske aktivnosti na severu Evrope.

Ovi letovi će postati rutina jer Finska faktički se nalazi na korak od ulaska u NATO pakt, i njen prijem je ostalo samo formalnost, pošto je Turska prihvatila da da zeleno svetlo za pristupanje te skandinavske zemlje u severnoatlansku alijansu.

Finska, zid
foto: Twitter/propeertys

Finske odbrambene snage potvrdile su ove letove i isticali floskulu da se letovi odvijaju u skladu sa međunarodnim partnerima, ali nisu navodili tip letelice.

Ovde treba istići da Baltička flota uzbog ulaska Finske i Švedske u NATO postaje sve više predmet osmatranja, odakle ruski brodovi mogu da izađu na otvoreno Severno more i iz njega dođu do Sankt Peterburga i predstavlja žilu kucavicu za kretanje Baltičke flote kroz dva mora.

Sve ovo ukazuje da će broj letova u narednom periodu da raste i povećava se što ukazuje i let od 25.marta kada je istom rutom ponovo letelo izviđački avion RC-135W River Joint istok pozivnog znaka JAKE 11 koji je više letova napravio, posebno od grada Joensua do Helsinkija odnosno Finskog zaliva gde je napravljeno nekoliko krugova, dok se letelica nije vratila nazad preko baltičkih država, Poljske i nemačke u Veliku Britaniju.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track