RUSKA OPOZICIONARKA OTROVANA? Već sedam godina se protivi Putinovoj poilitici, u krvi joj pronađen smrtonosni KALIJUM DIHROMAT
Foto: Printscreen Facebook

od novembra se oseća loše

RUSKA OPOZICIONARKA OTROVANA? Već sedam godina se protivi Putinovoj poilitici, u krvi joj pronađen smrtonosni KALIJUM DIHROMAT

Planeta -

Ruska političarka poznata po svom aktivizmu i protivljenju ratu u Ukrajini, veruje da je otrovana sa veoma toksičnim teškim metalima, zbog kojih joj je kosa opadala.

Elvira Vihareva (32) nije viđena u javnosti otkako je počela da se oseća loše u novembru, a imala je simptome uključujući gubitak kose, grčeve mišića i teške bolove u stomaku.

Ruski kanal Sota u petak je objavio Elvirine rezultate krvi, koji pokazuju visoke nivoe kalijum dihromata, jedinjenja koje se obično koristi u industrijskoj hemiji, ali koje može biti izuzetno štetno. Obično je smrtonosno ako se proguta, prenosi britanski Telegraph.

Navodni napad na Viharevu, koja je uglavnom nepoznata u Rusiji, mogao bi biti znak da Kremlj proširuje svoju akciju na aktiviste nižeg profila, sada kada je većina poznatih ličnosti poput Alekseja Navaljnog ili Ilje Jašina u zatvoru ili izgnanstvu.

Elvira, koja vodi političke emisije na Jutjubu, prestala je da se pojavljuje pred kamerama pre oko mesec dana, i umesto toga je sa gostima razgovarala dok je kamera bila isključena.

Za ruski medij Sota je rekla da je njeno pogoršanje zdravlja "uticalo na njen izgled".

Rekla je da je počela da se oseća loše u novembru prošle godine, kada je osetila oštar bol u stomaku i lupanje srca. Kasnije je počela da gubi svest, a onda i kosa da joj opada.

Iz straha za svoju bezbednost, odbila je da da dalje detalje i zamolila je za privatnost.

"Rekla sam sve što sam mogla, s obzirom da sam u Moskvi. Iako se bavim opozicionom politikom, i dalje sam skromna osoba koja nije navikla na ovakvu pažnju vezanu za moje zdravlje", rekla je ona.

Izveštaji o njenom lošem zdravstvenom stanju počeli su da se pojavljuju ranije ovog meseca, kada je Leonid Gozman, politički naučnik i prijatelj,izrazio svoje strahove u intervjuu za ruski politički Jutjub kanal.

"To veoma liči na trovanje", rekao je Gozman, koji je bio primoran da ode u izgnanstvo nakon niza novčanih kazni i perioda u zatvoru.

Vihareva, koja je prethodnih godina radila na predizbornim kampanjama za Dmitrija Gudkova, opozicionog političara u egzilu, kandidovala se za parlament 2021. godine, ali je izgubila od prokremljskog kandidata usred široko rasprostranjenih optužbi za nameštanje glasova.

Kremlj je često bio optuživan za trovanje svojih protivnikia i prognanih disidenata, uključujući Alekseja Navaljnog, ali je uvek negirao da ima veze sa tim.

Ne postoje zvanični dokazi da se Kremlj krije iza ovih navodnih trovanja.

Novinari sa Bellingcat-a, istraživačke onlajn platforme i sa The Insider-a, tvrde da su razotkrili grupu obaveštajnih službenika koji su navodno stajali ne samo iza skoro smrtonosnog trovanja Navaljnog, već su i osumnjičeni za napade na Vladimira Kara-Murzu mlađeg, ruskog novinara, i Dmitrija Bikova, romanopisca.

Ta trovanja su veoma ličila na napad na Navaljnog, koji je bio otrovan vojnim agensom Novičok. Nijedna od žrtava u tim trovanjima nije prijavila gubitak kose.

Viktor Juščenko, prozapadni kandidat na ukrajinskim predsedničkim izborima 2004, koji je nekada bio proglašen za najlepšeg ukrajinskog političara, ostao je teško unakažen nakon što je navodno otrovan dioksinom, hemikalijom pronađenom u herbicidu Agent Orange.

(Kurir.rs/Telegraf.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track