NA RUSE ŠALJU MOBILISANE SA ISTOKA UKRAJINE Ruska vojska optužuje Kijev da ima PAKLENI PLAN, svoje vojnike namerno šalju U KLANICU
Foto: AP

velike žrtve

NA RUSE ŠALJU MOBILISANE SA ISTOKA UKRAJINE Ruska vojska optužuje Kijev da ima PAKLENI PLAN, svoje vojnike namerno šalju U KLANICU

Planeta -

Kijevski režim namerno šalje mobilisane iz ruskog govornog područja Ukrajine u najteža područja borbi u DNR, saopštila je za RIA Novosti ruska vojska kod Marinke, pokazujući pasoše i vojne iskaznice poginulih vojnika Oružanih snaga. Ukrajine.

Ranije je savetnik vršioca dužnosti šefa DNR Jan Gagin u intervjuu za RIA Novosti rekao da mobilizacija u Ukrajini tiče uglavnom istočnih regiona zemlje i poprima monstruozne oblike.

„U suštini, većina ovih dokumenata koje držim u rukama potiče od poginulih prilikom napada na naše utvrđenje. Njih teraju u talasima, mi im stalno uzvraćamo, jednostavno ih teraju na klanje, naši ih melju svaki dan. Kažu da ih jednostavno uništavaju njihove vlastite, ukrajinske vlasti, njihova sopstvena komanda“, rekao je Gagin.

Ilustracija
Ilustracijafoto: AP

On je pokazao je vojne karte poginulih ukrajinskih mobilisanih, među kojima su, npr. bili Lisnevski Ivan Ivanovič, rođen 1984. godine, iz Odese; Baban Arsenij Vadimovič, rođen 1997. godine iz Poltave, rođen u Belgorod-Dnjestrovskom okrugu, Odeska oblast; Aliev Konstantin Konstantinovič, rođen 1989. godine, iz Odeske oblasti.

Njegov kolega je dodao da su mobilisani mrtvi, prema dokumentima, registrovani uglavnom u Odeskoj, Dnjepropetrovskoj, Hersonskoj, Harkovskoj oblasti, kao i u delu Zaporoške oblasti pod kontrolom Kijeva . To, prema njegovim rečima, „sugeriše da ukrajinske vlasti pokušavaju da naprave pokolj pretežno rusko govornog, pravoslavnog stanovništva, u borbi protiv istog stanovništva koje govori ruski, čime nas izigravaju“.

Borci smatraju da rođaci nastradalih ne znaju za ove gubitke. "Ne prijavljuju porodicama da im muškarci umiru", rekao je vojnik i napomenuo da komanda, nastavlja da prima novčane naknade za umrle duše, dok žene, majke, deca, sestre mrtvih ostaju u neznanju da su "njihovi najmiliji, njihovi rođaci umrli ovako - glupom i besmislenom smrću".

U Ukrajini je 24. februara 2022. uveden režim vanrednog stanja, sutradan je Vladimir Zelenski potpisao ukaz o opštoj mobilizaciji, vojnim obveznicima je zabranjeno da napuštaju zemlju. Ukrajinska policija dobila je pravo da privodi i prisilno dovodi vojno sposobne građane na punktove gde im se može uručiti poziv.

(Kurir.rs/RIA Novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track