NETANJAHU SMENIO MINISTRA ODBRANE IZRAELA: Galanta jedna izjava KOŠTALA FUNKCIJE
Foto: EPA

izraek

NETANJAHU SMENIO MINISTRA ODBRANE IZRAELA: Galanta jedna izjava KOŠTALA FUNKCIJE

Planeta -

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu smenio je danas ministra odbrane, dan pošto je ministar Joav Galant tražio jednomesečnu pauzu parlamantarne procedure usvajanja sporne reforme pravosuđa.

"Premijer Benjamin Netanjahu odlučio je da smeni ministra odbrane Joava Galanta", piše u kratkom saopštenju kabineta premijera.

Iako je iz iste desničarske stranke kao i Netanjahu - Likuda, Galant je u subotu uveče rekao da strahuje da bi nastavak podela među stanovništvom zbog reforme pravosuđa, sporne i na domaćem i međunarodnom planu, stvorio "stvarnu pretnju za bezbednosti Izraela".

Nezadovoljstvo zbog plana reforme ispoljilo se i u izraelskoj vojsci - najpopularnijoj i najpoštovanijoj instituciji, koja je ranije bila apolitični ujedinitelj raznih suprotstavljenih političkih i društvenih krila. Sve veći broj rezervista je pretio da će se povući sa vojne dužnosti što predstavlja veliki izazov i za Netanjahua, i za Vojsku.

Demonstracije se priređuju svake nedelje od januara, kada je vlada Benjamina Netanjahua, jedna od najviše desničarskih u istoriji Izraela, predstavila projekat reforme koji deli zemlju.

Izazivajući zabrinutost u zemlji, ali i u inostranstvu, reforma ima za cilj povećanje ovlašćenja izabranih zvaničnika u odnosu na sudije, a njeni kritičari tvrde da se njome samo onemogućava da se održe suđenja Netanjahuu zbog korupcije i da se sprovedu pressude koooje će biti doonete o tome.

Kritičari reforme smatraju da ona ugrožava demokratski karakter države Izrael.

Netanjahu i njegovi ekstremno desničarski i ultraortodoksni saveznici veruju da je reforma neophodna da bi se uspostavio uravnotežen odnos nsaga izabranih zvaničnika i Vrhovnog suda kojeg smatraju politizovanim.

"Moramo da zaustavimo parlamentarnu proceduru" na mesec dana, rekao je Galant i dodao da je "privržen vrednostima Likuda", međutim velike promene na nacionalnom nivou moraju da se naprave kroz konsultacije i dijalog.

Galant je istovremeno pozvao na prekid demonstracija.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track