NIKOGA NIJE UBIO, NITI SILOVAO, A SLUŽI DOŽIVOTNU: Ozloglašeni zatvorenik Čarls Bronson pola veka je u zatvori i tu će i ostati
Foto: Printscreen/5 News

Ništa od uslovne slobode

NIKOGA NIJE UBIO, NITI SILOVAO, A SLUŽI DOŽIVOTNU: Ozloglašeni zatvorenik Čarls Bronson pola veka je u zatvori i tu će i ostati

Planeta -

Najnasilnijem britanskom zatvoreniku Čarlsu Bronsonu danas nije odobreno uslovno puštanje iz zatvora. Ovaj 70-godišnjak je prvi put zatvoren zbog oružane pljačke 1974. godine, ali je tokom boravka u zatvoru uzeo taoce i napao najmanje 20 zatvorskih službenika. Na kraju, 1999. godine, osuđen je na doživotnu kaznu zatvora zbog kidnapovanja zatvorske učiteljice umetnosti.

U svojoj žalbi za uslovnu slobodu - koja je bila tek druga javna - Bronson, koji se sada preziva Salvador, insistirao je da je "čovek mira" koji neće predstavljati pretnju za javnost. Ali danas je Odbor za uslovni otpust odlučio da on i dalje predstavlja pretnju javnosti, jer su takođe doneli odluku da ne treba da bude premešten u zatvor otvorenog tipa, piše Dejli Mejl.

čarls Bronson
foto: Printscreen/Miror

Bronson je Odboru za uslovnu slobodu rekao:

Pojeo sam više kaše od Zlatokose i tri medveda, i muka mi je od toga. Dosta mi je toga, želim da idem kući.“

Govoreći o svom nasilju u prošlosti, rekao je da je „rođen da tutnji“ i s ljubavlju je govorio o trenucima kada je bio umešan u tuče u zatvoru. Bronson je ispričao kako je prošao kroz „fazu“ u kojoj „nije mogao da prestane da uzima taoce“ i da je to bio njegov način da se „vrati“ dok se „borio protiv sistema“.

Ali u dokumentu koji detaljno opisuje njihovu današnju odluku, odbor je rekao:

„Nakon što je razmotrio okolnosti njegovog prekršaja, napredak koji je gospodin Salvador postigao dok je bio u pritvoru i dokaze predstavljene na saslušanjima, veće se nije uverilo da je g. Salvador prikladan za oslobađanje. Niti komisija nije preporučila državnom sekretaru da on bude prebačen u zatvor otvorenog tipa.“

Bronson je većinu proteklih 48 godina proveo iza rešetaka, osim dva kratka perioda na slobodi tokom kojih je ponovio krivično delo, niza krađa i nasilnih prekršaja, uključujući 11 incidenata uzimanja talaca u devet različitih opsada.

Među žrtvama su bili guverneri, lekari, osoblje i, jednom prilikom, njegov advokat. Bronson je 2000. dobio diskrecionu kaznu doživotnog zatvora sa minimalnim rokom od četiri godine jer je uzeo zatvorskog učitelja u HMP Hull za taoca na 44 sata. Od tada je Odbor za uslovni otpust više puta odbijao da odredi njegovo puštanje na slobodu.

U glasovnoj belešci objavljenoj za Ski Nevs pre nego što je otkrivena njegova sudbina, Bronson je insistirao da više ne predstavlja pretnju. 'Stalno j**eno izbacuju to u javnost da sam opasan. Kome sam ja opasan?' rekao je.

„Nikada nisam bio opasan za javnost. Volim ljude, volim ih, volim svet. Ja nisam j**eni prljavi terorista ili silovatelj, ili ubica, pa za koga sam ja opasan spolja?'

Bronson je dodao: „Mrzim nasilje, prezirem ga i to je sve što sam radio poslednjih deset godina, sedim u svojoj ćeliji, uzoran zatvorenik, pristojan, pun poštovanja, ali me i dalje ne puštaju da izađem.“

"Ja nikog nisam ubio, nikog nisam silovao. Zbog čega sam u zatvoru? Ljudi ne veruju u to. Oni misle da sam serijski ubica", ispričao je ranije Džonson.

Troje sudija za uslovni otpust razmatralo je njegov slučaj tokom saslušanja u HMP Voodhillu u Milton Kejnsu u Bakingemširu, dok su predstavnici štampe i javnosti pratili deo postupka uživo iz Kraljevskog suda pravde u centru Londona.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track