Najnovije vesti

POROTA PODIŽE OPTUŽNICU PROTIV DONALDA TRAMPA: Prvi put u američkoj istoriji bivši predsednik se suočio sa krivičnom prijavom
Foto: AP Alex Brandon

POROTA PODIŽE OPTUŽNICU PROTIV DONALDA TRAMPA: Prvi put u američkoj istoriji bivši predsednik se suočio sa krivičnom prijavom

Planeta
00:27h

Velika porota na Menhetnu izglasala je optužnicu protiv bivšeg predsednika Donalda Trampa zbog tajnog novca koji je isplaćen zvezdi filmova za odrasle Stormi Danijels, prenosi CNN.

Ovo je prvi put u američkoj istoriji da se sadašnji ili bivši predsednik suočio sa krivičnim prijavama, preneo je CNN navode tri izvora upoznata sa ovim pitanjem.

Okružno tužilaštvo Menhetna istražuje bivšeg predsednika SAD u vezi s njegovom navodnom ulogom u šemi isplate novca i prikrivanju iste u koje je uključena zvezda filmova za odrasle Stormi Danijels.

Odluka će sigurno izazvati šokove širom zemlje, gurajući američki politički sistem, koji nikada nije video da se jedan od njegovih bivših lidera suočio s krivičnim prijavama, a kamoli da se ponovo kandidovao za predsednika, u nepoznate vode.

Optužnica je podignuta pod pečatom i biće objavljena narednih dana. Optužbe za sada nisu javno poznate, rekao je jedan izvor za CNN.

Stormi Danijels
Stormi Danijelsfoto: AP Markus Schreiber

Pravni postupak protiv Trampa lansirao je predsedničku kampanju 2024. u novu fazu – u kojoj je bivši predsednik obećao da će nastaviti da se kandiduje iako je suočen sa krivičnim prijavama.

Tramp je različite istrage u koje je umešan često nazivao „lovom na veštice“, pokušavajući da izazove javno mnjenje o njima tako što se predstavlja kao žrtva političkih istraga koje su, kako tvrdi, vodili demokratski tužioci.

Kako se ova optužnica bližila, Tramp je pozvao svoje pristalice da protestuju zbog njegovog hapšenja, ponavljajući njegove pozive na akciju, kao što je to učinio nakon izbora 2020. dok je pokušavao da poništi gubitak izbora od predsednika Džozefa Bajdena.

Tramp je dugo izbegavao pravne posledice u svom ličnom, profesionalnom i političkom životu. On je tokom godina rešio niz privatnih građanskih tužbi i platio svoj put iz sporova u vezi sa Tramp organizacijom. Dok je bio predsednik, dvaput ga je opozivao Dom predvođen demokratama, ali je izbegao osudu Senata.

Kurir.rs/Nova/CNN

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja