RAZARANJE: Više od 60 tornada pogodilo Ameriku, poginulo 26 osoba!
Katastrofa: Sve je uništeno, Foto: Printscreen Twitter

Pijavice su nosile krovove, prevrtale automobile, čupale drveće i dalekovode

RAZARANJE: Više od 60 tornada pogodilo Ameriku, poginulo 26 osoba!

Planeta -

Nevreme uništilo čitava naselja u šest država na jugu i srednjem zapadu Sjedinjenih Država, velika materijalna šteta

Prema poslednjim podacima, najmanje 26 osoba je poginulo dok je više desetina povređeno u snažnom nevremenu koje je zahvatilo Sjedinjene Države! Serija više od 60 tornada pogodila je šest država na jugu i srednjem zapadu Amerike (Arkanzas, Tenesi, Ajova, Ilinois, Alabama i Misisipi), preneo je Vašington post, uz strahovanje nadležnih da broj žrtava nije konačan.

Vanredno stanje

Jedan od tornada je protutnjao gradićem Vajnom, koji se nalazi oko 170 kilometara istočno od prestonice Arkanzasa Litl Roka, preneo je BBC. - S mužem, decom i psom smo se sklonili u kupatilo. Molili smo se i oprostili jedni od drugih. Mislili smo da nećemo preživeti.

Drvo je palo na kuću i teško ju je oštetilo. Bila je velika buka, čitava kuća se tresla, kuhinjski elementi su leteli unaokolo.

A onda je odjednom zavladala tišina - kaže Ešli Makmilan, koja je preživela pakao. Guvernerka Arkanzasa Sara Hakabi Sanders proglasila je vanredno stanje u državi i aktivirana je Nacionalna garda kako bi pomogla u pretraživanju ruševina i pomaganju preživelima.

Procenjuje se da je više od 300.000 ljudi ostalo bez električne energije. Nacionalna meteorološka služba upozorila je na grmljavinske oluje koje se kreću istočnom trećinom Sjedinjenih Država. Velike pijavice, vrtlozi vetra, nosile su krovove, prevrtale automobile, čupale drveće i dalekovode, uništavajući sve pred sobom.

Na stotine kuća i zgrada je uništeno, pričinjena je velika materijalna šteta, koja se meri stotinama miliona dolara.

Ekstremno prolećno nevreme zahvatilo je veći deo Amerike od Teksasa do Velikih jezera.

Česti u SAD

Ovaj talas nevremena pogodio je SAD nedelju dana nakon što je smrtonosni tornado opustošio grad Roling Fork u Misisipiju, kada je poginulo 26 osoba i uništeno više od 400 kuća.

Tornada, meteorološke pojave koje su vrlo razorne i teško ih je predvideti, česti su u SAD, naročito u centralnom i južnom delu zemlje.

Kurir.rs

Obnova: Tornado je odneo krov kuće

Oštećena: Srednja škola u gradu Vajnu

Tuga: Ostali bez kuće

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track