NOVI SKANDAL POTRESA FRANCUSKU: Dok na ulicama besne protesti, Makronova ministarka na naslovnoj strani Plejboja
Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Gde je poštovanje naroda?

NOVI SKANDAL POTRESA FRANCUSKU: Dok na ulicama besne protesti, Makronova ministarka na naslovnoj strani Plejboja

Planeta -

Francuska ministarka u vladi Emanuela Makrona, Marlen Šijapa, pojaviće se na naslovnoj strani magazina Plejboj. Ona će se pojaviti potpuno obučena u intervjuu koji će obuhvatiti 12 stranica francuskog izdanja popularnog magazina. U aprilskom broju časopisa ona govori o pravima žena i LGBTK osoba.

Njenu odluku da se pojavi na naslovnoj strani kritikovali su neki kolege političari, koji se trenutno suočavaju sa nemirima javnosti zbog Makronovih penzionih reformi.

Predlog da se starosna granica za odlazak u penziju podigne sa 62 na 64 godine izazvao je masovne štrajkove i nasilne proteste kakve Francuska nije videla godinama.

Poslanica Zelenih Sandrin Ruso rekla je za BFM TV: „Gde je poštovanje prema francuskom narodu?“ Za ljude koji će morati da rade još dve godine, koji demonstriraju, koji ovih dana neće biti plaćeni, koji ne mogu da jedu zbog inflacije.

„Nemam problem da su ženska tela bilo gde izložena, ali postoji društveni kontekst.

Francuska premijerka Elizabet Born je navodno pozvala koleginicu Šijapu da joj kaže da poziranje za naslovnicu Plejboja "uopšte nije prikladno - posebno u trenutnim okolnostima".

Međutim, Šijapa, koja je i majka dvoje dece, branila je svoju odluku na Tviteru.

„Branim prava žena da rade šta žele sa svojim telima: svuda i uvek. U Francuskoj su žene slobodne. Bilo da smeta retardima i licemerima ili ne“, rekla je ona.

Francuski urednik Plejboja, Žan Kristof Florenten, rekao je da je ona najkompatibilnija za Plejboj zbog njenih feminističkih stavova.

Izdanje časopisa sa francuskim političarem na naslovnoj strani biće dostupno u prodaji od 8. aprila, piše list „Parizijen”.

Šiapa je bila autorka i blogerka koja je pokrivala ženska pitanja pre nego što je Makron imenovao za ministra 2017. Dok je bila ministarka za jednakost, ona je uvela zakon koji je proglasio prozivanje i ulično uznemiravanje nezakonitim.

(Kurir.rs/makfax.com.mk)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja