RUSI NAPREDUJU KA CENTRU BAHMUTA! Zelenski poručio da je PRILIČNO VRUĆE, odmah se oglasila Amerika: Ukrajinci nisu napustili grad!
Foto: Printscreen Twiter

RUSI NAPREDUJU KA CENTRU BAHMUTA! Zelenski poručio da je PRILIČNO VRUĆE, odmah se oglasila Amerika: Ukrajinci nisu napustili grad!

Planeta -

Ruske snage, predvođene grupom Vagner, zauzeli su upravnu zgradu Bahmuta. Ruske snage napreduju ka centru grada, kažu analitičari Instituta za proučavanje rata.

Stručnjaci Instituta potvrdili su podatke iz ruskih izvora da su snage „Vagnerovog” PVC-a uspele da zauzmu upravnu zgradu Gradskog veća Bahmuta. Analitičari se pozivaju na snimak sa ruskom zastavom na planini ruševina uništene administracije Bahmuta, prenosi portal Ukrajinska Pravda.

Prema ISW-u, 3. aprila Rusi su nastavili napredovanje ka centru grada. PMC „Vagner” će verovatno nastaviti svoje pokušaje da konsoliduje kontrolu nad centralnim delom Bahmuta i pokušaće da napreduje ka zapadu kroz gusto naseljene delove grada u pravcu Hromovog“, naglašava institut.

ISW je dodao da predstavnici Oružanih snaga potvrđuju da su redovne ruske trupe, posebno vazduhoplovstvo, sve aktivnije u Bahmutu zajedno sa „Vagnerovcima“.

Osnivač PMC „Vagner“ Jevgenij Prigožin još juče je rekao da su ruske snage „legalno zauzele“ Bahmut. Istovremeno je priznao da ukrajinske trupe ostaju u zapadnom delu grada.

Bahmut, Ukrajina
foto: AP

Međutim, portparol Istočne grupe Oružanih snaga Ukrajine Sergej Čerevati demantovao je te tvrdnje i rekao da su Rusi daleko od zauzimanja grada Bahmuta, a borbe se vode oko administrativne zgrade gradskog veća.

mapa Ukrajine
foto: Printscreen/ISW

Na zvaničnom sajtu Institut za proučavanje rata (ISW), potvrđeno je da su borci Vagner grupe zauzeli zgradu gradske uprave Bahmuta u noći 2. aprila.

Finansijer Vagner grupe Jevgenij Prigožin podigao je rusku zastavu sa natpisom u znak sećanja na ubijenog blogera Maksima Fomina preko puta zgrade gradske uprave Bahmuta.

00:52

PRIGOŽIN SE OGLASIO SA JEDNE VEOMA VAŽNE ZGRADE U CENTRU BAHMUTA: Razvio rusku zastavu i objavio VAŽNU poruku!

Juče su postavljeni snimci dronom koji prikazuju Vagnerovu grupu i ruske zastave postavljene iznad ruševina uništene administrativne zgrade.

Bahmut
foto: Printscreen Twiter

Jevgenij Prigožin, osnivač i prvi čovjek ruske grupe Vagne poručio je da "s pravne tačke gledišta, Bahmut je zauzet. Neprijatelj je sada koncentrisan u zapadnim dijelovima grada - poručio je Prigožin.

Nekoliko ruskih milblogera je dodatno proširilo sliku Vagnerovog borca koji stoji ispred zgrade gradske uprave Bahmuta pre njenog uništenja.

Ruske snage mesecima pokušavaju da okruže i osvoje Bahmut, koji je imao oko 70.000 stanovnika pre nego što je Rusija napala Ukrajinu.

Prošlog meseca ukrajinski zvaničnici su rekli da je u gradu ostalo oko 4.000 ljudi.

Uticajni ukrajinski vojni analitičar Oleh Ždanov rekao je da su borbe "progutale" centar grada.

"Ukrajinske snage su odbile 25 ruskih napada, ali ruska vojska je osvojila fabriku metala AZOM, koju su ukrajinske snage branile danima", dodao je on.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je sinoć da je situacija oko tog grada "prilično vruća".

Volodimir Zelenski, vladimir Zelenski
foto: Printscreen/Facebook

„Hvala našim vojnicima koji se bore u Avdivki, Marjinki i Bahmutu. Posebno u Bahmutu. Tamo je posebno 'vruće'", rekao je Zelenski u noćnom video obraćanju, preneo je Rojters.

Oglasio se i Džon Kirbi, portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Sjedinjenih Američkih Država, koji je rekao da Ukrajinci nisu napustili grad, dodajući da se ove nedelje može očekivati dodatni paket pomoći Ukrajini.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track