NEMAČKI VICEKANCELAR UPOZORAVA: Nemačka ne sme da postane strana u ratu i pošalje vojnike u Ukrajinu
Foto: EPA/Filip Singer

potreban oprez

NEMAČKI VICEKANCELAR UPOZORAVA: Nemačka ne sme da postane strana u ratu i pošalje vojnike u Ukrajinu

Planeta -

Nemački vicekancelar i ministar ekonomije Robert Habek, izjavio je danas da Nemačka ne sme da postane strana u ratu u Ukrajini.

Habek je, po povratku iz dvodnevne posete Kijevu, pozvao na oprez kada je reč o podršci Ukrajini u intervjuu za Dojčlandfunk.

- Glavni fokus ukrajinske vlade su, naravno, borbe na istoku zemlje, a zimu su dobro prebrodili. Dobro je gotovo cinična reč, jer razgovori sa ljudima koji su tamo izgubili rođake, sa vojnicima koje sam sreo u bolnici i koji su teško povređeni su sve samo ne dobri. Ali vojno gledano, ruska ofanziva je propala i sada se Ukrajinci spremaju da ponovo zauzmu svoje teritorije.

Pre dve godine, pre prekretnice, rekli ste u mikrofon mom kolegi Klausu Remeu, koji vas je tada pratio: „Treba da podržimo Ukrajinu odbrambenim oružjem.“ Morali ste to da uradite i pod vašim pritiskom. prebacite svoju stranku na čistače mina i slične stvari. Sada ste Volodimiru Zelenskom rekli da se stidite tadašnjeg nemačkog stava. Ukrajinska strana je objavila samo ono što ste rekli, a ne i odgovor Zelenskog. Šta je odgovorio?

Želeo bih da privatne stvari – a to je bio veoma privatan i veoma lični razgovor koji je rezultirao ovim isečkom koji je poslat – ostanu poverljive i lične. Ali posle je usledio vrlo otvoren i vrlo iskren razgovor.

Robert Habek
foto: Ute Grabowsky / AFP / Profimedia

Pa ipak, ovaj lični komentar nije dat za šankom uz pivo, već u političkom kontekstu. Sedeli su jedan naspram drugog sa dve velike delegacije.

U tom slučaju, mala delegacija. Bilo je vrlo malo ljudi.

U svakom slučaju, ova izjava je objavljena. Gde vi lično povlačite crvenu liniju u podršci Ukrajini u budućnosti? Da li još uvek postoji?

Imati nemačke trupe u Ukrajini: ne smemo postati strana u ratu. Važno je da se ova granica uvek održava i uvek igra glavnu ulogu u svim razmatranjima podrške Ukrajini. Uvek je potrebno odmeriti gde bi korak mogao da ide toliko daleko da budemo aktivno uvučeni u rat i to, naravno, treba sprečiti.

Šta je sa borbenim avionima?

Oni nisu igrali ulogu u razgovorima sa vladom.

Pitam jer ste bili na pravoj strani sa svojim zahtevom pre dve godine. To može biti slučaj i sa borbenim avionima. Oni koji danas prizivaju borbene avione za Ukrajinu, teoretski bi mogli da budu u pravu za godinu dana.

Da, to bi moglo biti bilo šta, ali danas ili u razgovorima u poslednja dva dana ovo pitanje nije igralo ulogu.

(Kurir.rs/deutschlandfunk.de)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track