ŠOK DRON UKRAJINACA PAO U BLIZINI NUKLEARNE ELEKTRANE ZAPOROŽJE: Ovo je cilj napada na najveću nuklearku u Evropi koju čuvaju Rusi
Foto: Twitter Printscreener

ratište

ŠOK DRON UKRAJINACA PAO U BLIZINI NUKLEARNE ELEKTRANE ZAPOROŽJE: Ovo je cilj napada na najveću nuklearku u Evropi koju čuvaju Rusi

Planeta -

Ukrajinska vojska u više navrata delovala je dronovima. Najpre je dron Oružanih snaga Ukrajine pao u blizini nuklearne elektrane Zaporožje, a potom su gađali Brjansku oblast.

Ukrajinska udarna bespilotna letelica poljske proizvodnje srušila se u neposrednoj blizini nuklearke Zaporožje, rekao je za RIA Novosti komandant jedinice Oružanih snaga Rusije zadužene za bezbednost nuklearne elektrane.

- Ukrajinski režim je ponovo pokušao da napadne elektranu bespilotnom letelicom proizvedenom u Poljskoj, uprkos prisustvu zaposlenih u IAEA na stanici. Težina uređaja je bila veća od dva kilograma. Lokacija olupine bespilotne letelice može ukazivati na to da je cilj napada bila infrastruktura ZNPP. Razlozi pada bespilotne letelice utvrđuju stručnjaci – istakla je vojska.

Dron
foto: Twitter Printscreener

Dana 29. marta, generalni direktor IAEA Rafael Grosi posetio je lokaciju. Zajedno sa savetnikom generalnog direktora Rosenergoatoma Renatom Karčaom pregledao je teritoriju stanice. Prema Karčai, Grosi je bio uveren da u ZNPP nikada nije bilo niti će biti ofanzivnog oružja. Generalni direktor IAEA pozvao je na mere za zaštitu objekta od napada. Ovo je Grosijeva druga poseta elektrani i prva od kada je 1. septembra prošle godine uspostavio stalno prisustvo stručnjaka međunarodnih agencija u elektrani.

Na levoj obali Dnjepra se nalazi Zaporoška NEP. To je najveća nuklearna elektrana u Evropi po broju blokova i instalisanom kapacitetu. Od prošlog marta, stanicu čuva ruska vojska. Prema Ministarstvu spoljnih poslova, ovo je neophodno kako bi se sprečilo curenje nuklearnih i radioaktivnih materijala.

Dron
foto: Twitter Printscreener

Ukrajinska vojska nastavlja da granatira Energodar i teritoriju Zaporoške nuklearne elektrane u blizini grada. Ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je da kijevski režim nastoji da stvori privid pretnje nuklearne katastrofe nastavljajući namerno granatiranje ZNPP, prenela je RIA.

Povređen stanovnik Brjanske oblasti

U napadu drona sa eksplozivom povređen je stanovnik Brjanske oblasti, rekao je guverner Aleksandar Bogomaz na svom Telegram kanalu.

"Danas su Oružane snage Ukrajine granatirale Suzemski okrug. Uz pomoć bespilotne letelice bačena je eksplozivna naprava. Ima jedna žrtva, sada mu se pruža sva neophodna pomoć“, rekao je šef regiona. Hitna pomoć je na licu mesta i nema materijalne štete.

Kako prenosi portal RIA Novosti, Ukrajinska vojska je uz pomoć bespilotnih letelica više puta napala region Brjanska: Klimovski, Suražski, Brjanski okrug.

Početkom februara PVO sistemi su odbili napad od devet bespilotnih letelica odjednom nad teritorijom Starodubskog okruga i izbegnute su ozbiljne posledice.

Eksplozivna naprava je u ponedeljak bačena sa drona na zgradu Ministarstva unutrašnjih poslova u Sevskom okrugu, povređenih nije bilo. Na istom mestu, u još jednom napadu ukrajinske bespilotne letelice, oštećena je zgrada vojnog registra.

U Brjanskoj oblasti, kao i drugim pograničnim regionima Rusije, postoji žuti nivo opasnosti od terorizma, što podrazumeva pojačane pretrese na železničkim stanicama i drugim gužvama, pojačano obezbeđenje strateških objekata, uključujući energetsku strukturu, i druge mere.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track