DESETORO POGINULO U PADU JAPANSKOG VOJNOG HELIKOPTERA UH-60: Letelica nestala sa radara 10 minuta posle poletanja iz vojne baze
Foto: Shutterstock

pali u more

DESETORO POGINULO U PADU JAPANSKOG VOJNOG HELIKOPTERA UH-60: Letelica nestala sa radara 10 minuta posle poletanja iz vojne baze

Planeta -

U moru su pronađeni delovi za koje se veruje da su od srušenog japanskog vojnog helikoptera Crni jastreb sa deset članova posade, objavili su danas zvaničnici.

Helikopter Crni jastreb UH-60JA (H-60) nestao je juče popodne dok je bio na izviđačkoj misiji kod japanskih južnih ostrva, prema navodima šefa kopnenih odbrambenih snaga Jasunorija Morišite.

Japanski ministar odbrane Jasukazu Hamada rekao je, vidno potrešen, novinarima da niko od nestalih članova posade nije pronađen i da se potraga danas nastavlja.

On je rekao da će se preduzeti sve mere za bezbedne operacije vojnih letelica.

"Učinićemo sve što možemo za spasavanje 10 ljudi koji se još vode kao nestali dok pokušavamo da prikupimo informacije o razmeri štete", rekao je on.

Helikopter je nestao sa radara samo 10 minuta od poletanja iz baze na ostrvu Mijako i veruje se da se srušio u vodama između Mijaka i obližnjeg ostrva Irabu. Ta oblast je na oko 1.800 kilometara jugozapadno od Tokija.

Patrolni brodovi obalske straže pronašli su neupotrebljen čamac za spasavanje čiji serijski broj odovara nestalom helikopteru i vrata za koja se veruje da pripadaju istoj letelici blizu pretpostavljenog mesta pada, rekli su vojni zvaničnci.

Japan agresivno jača svoje odbrambene sposobnosti na svojim jugozapadnim ostrvima kao odgovor na sve jaču kinesku vojnu aktivnost ; u regionu, uključujući blizu Tajvana.

Helikpter je bio stacioniran na vojnoj bazi u prefekturu Kumamoto na japanskom glavnom južnom ostrvu Kjušu, rekao je sinoć Morišita. Jedan od 10 članova posade je komandant divizije Juiči Sakamoto koji je na taj nedavno položaj unapređen. ;Vojska je navela da je helikopter prošao rutinsku bezbednosnu inspekciju krajem marta.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track