Hezbolah pozvao na proteste širom Libana
Foto: Rojters

Hezbolah pozvao na proteste širom Libana

Planeta -
Ceo svet treba da vidi vaš bes na licima, u vašim pesnicama i povicima", naglasio je Nasrala

BEJRUT - Vođa libanske šiitske militantne grupe Hezbolah, Hasan Nasrala, pozvao je građane da danas širom Libana održe proteste zbog filma snimljenog u SAD u kojem se vređa prorok Muhamed, navodeći da SAD moraju da budu smatrane odgovornima za stvaranje razdora između muslimana i hrišćana.

Generalni sekretar Hezbolaha, Sajed Hasan Nasrala je sinoć u televizijskom obraćanju naveo da "muslimani i hrišćani moraju da ostanu mirni kako među njima ne bi došlo do razdora".

"Ceo svet treba da vidi vaš bes na licima, u vašim pesnicama i povicima", naglasio je Nasrala, prenela je agencija Rojters.On je govorio nekoliko sati nakon što je papa Benedikt XVI boravio u trodnevnoj poseti Libanu tokom koje je pozvao lidere na Bliskom istoku da rade zajedno u pravcu mira i pomirenja.

Papa je u nedelju, na misi u Bejrutu pred oko 350.000 vernika s Bliskog istoka, rekao da hrišćani moraju da daju svoj doprinos u okončanju "strašne staze smrti i destrukcije" u regionu.

"Apelujem na sve vas da budete mirotvorci", rekao je papa, prenela je agencija AP.Papa Benedikt je istakao da su pravda i mir potrebni za izgradnju "bratskog društva, za izgradnju zajednice"

.Papa je, takođe, apelovao na lidere Bliskog istoka da rade na uspostavljanju mira i pomirenja u regionu. "Neka Bog vašoj zemlji, Siriji i celom Bliskom istoku podari mir u srcu, tišinu oružja i prekid svakog oblika nasilja", poručio je papa, trećeg i poslednjeg dana boravka u Libanu.

Helikopteri su nadletali sve vreme trajanja mise, a vojnici su blokirali ulice u centru Bejruta.Papa Benedikt XVI, koji se zalaže za međuverski dijalog, treći je poglavar Rimokatoličke crkve koji je posetio Liban. Pre njega to su učinili papa Pavle VI 1964. godine i Jovan Pavle II 1997. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track