KINESKA VOJSKA OBJAVILA KRAJ VEŽBI I ZAPRETILA TAJVANU: Spremi smo da odlučno uništimo svaki oblik nezavisnosti i stranog mešanja
Foto: EPA / Roman Pilipey

ISPROBANE SPOSOBNOSTI

KINESKA VOJSKA OBJAVILA KRAJ VEŽBI I ZAPRETILA TAJVANU: Spremi smo da odlučno uništimo svaki oblik nezavisnosti i stranog mešanja

Planeta -

Kineska vojska je danas objavila da je tokom vikenda i danas "uspešno završila" trodnevne vojne vežbe oko Tajvana kojeg Peking smatra svojom provincijom.

"Trupe su spremne da u svakom trenutku odlučno unište svaki oblik 'tajvanske nezavisnosti' i pokušaje stranog mešanja", navodi se u današnjem saopštenju, prenosi agencija AP.

kineska vojska
foto: Printscreen Twitter

U saopštenju na društvenim mrežama piše da je vojska "dubinski testirala borbeni kapacitet" u "realnim uslovima".

Tumači se da je Kina izvela vežbe u znak protesta zbog sastanka predsednice Takvana i predsednika donjeg doma američkog Kongresa prošle nedelje u Kaliforniji.

Tokom vikenda borbeni avioni i ratni brodovi simulirali su gađanje ostrva u okviru vežbi koje je osudio Tajvan. Cilj vežbi je bio simulirati potpuno opkoljavanje tog ostrva s 23 miliona stanovnika na koje Peking polaže prava.

Kina je poslala avione, brodove i trupe u pomorski i vazdušni prostor oko ostrva, navela je ranije kineska vojska.

Trećeg i poslednjeg dana vežbi danas vežbalo se i bojevom municijom u Tajvanskom moreuzu.

Vežbe, u kojima je učestvovalo desetak ratnih brodova i oko 70 aviona su osudilii Tajvan i SAD koje su pozvale na "uzdržanost", a američki razarač je doplovio u vode na koje Peking polaže prava. Kremlj je izrazio danas podršku Kini zbog vojne vežbi oko Tajvana navodeći da je ona suočena sa "provokacijama" SAD koje podržavaju vllast tog ostrva.

"Kina ima suvereno pravo da reaguje na te provokativne akcije, konkretno sprovođenjem manevara", rekao je novinarima portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

Vežbe su organizovane posle susreta tajvanske predsednice Cai Ing-ven i predsednika Predstavničkog doma američkog Kongresa Kevina Makartija u Kaliforniji u sredu, kada je Peking najavio da će odgovoriti "čvrstim i energičnim" merama.

Tajvan je posle građanskog rata 1949. proglsio nezavisnost od komunističke Kine koja ga smatra delom svoje teritorije i osuđuje svaki vid političke komunikacije s vladom na ostrvu. Kina tvrdi da će sačuvati Tajvan u svom sastavu, "makar i silom".

Peking smatra da kontakti stranih zvaničnika i demokratske vlade ostrva ohrabruju Tajvance koji hoće formalnu nezavisnost, što Kina ne želi da dozvoli po cenu rata.

Kina, Tajvan
foto: Shutterstock

Predsednica Tajvana Cai Ing-ven u subotu je osudila "autoritarni ekspanzionizam" Kine i dala uveravanja da će nastaviti da radi sa SAD i drugim zemljama na odbrani vrednosti slobode i demokratije.

Tajvansko ministarstvo odbrane juče je saopštilo da je utvrdilo da je 11 kineskih ratnih brodova i 70 aviona bilo oko ostrva, a slično je bilo i u subotu.

Prethodni put je Kina organizovala vojne vežbe oko ostrva u avgustu prošle godine, kao odgovor na posetu tadašnje predsednice donjeg doma američkog Kongresa Nensi Pelosi ostrvu.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track