BACILI MOLOTOVLJEVE KOKTELE KAO PROTEST PROTIV MOBILIZACIJE: Nije bilo žrtava, ali su bivši ruski funkcioneri osuđeni na 19 GODINA
Foto: Shutterstock

Napad teritiran kao terorizam

BACILI MOLOTOVLJEVE KOKTELE KAO PROTEST PROTIV MOBILIZACIJE: Nije bilo žrtava, ali su bivši ruski funkcioneri osuđeni na 19 GODINA

Planeta -

Bivši funkcioner ruske Nacionalne garde Roman Nasrijev i nekadašnji službenik Ministarstva za vanredne operacije Aleksej Nurijev danas su osuđeni na 19 godina zatvora zbog napada molotovljevim koktelima na zgradu lokalne uprave u Bakalu, u oblasti Čeljabinsk, na jugu Rusije.

Napad je izvršen u oktobru, u znak protesta zbog vojne mobilizacije.

Radi se o najtežoj kazni izrečenoj zbog nekoliko desetina sličnih napada izvršenih od početka ruske invazije na Ukrajinu.

Vojni sud je zaključio da su Nasrijev i Nurijev odgovorni za teroristički akt, koji su izvršili kao deo organizovane grupe.

Nasrijev i Nurijev su razbii prozor na zgradi i ubacili nekoliko molotovljevih koktela.

U napadu nije bilo žrtava, niti je pričinjena značajna šteta, navodi AFP.

Nasrijev i Nurijev su priznali napad, ali su odbacili optužbu za terorizam, već su izjavili da su želeli da protestuju zbog napada na Ukrajinu.

Želeo sam da pokažem da se u našem gradu ljudi protive mobilizaciji i specijalnoj vojnoj operaciji, rekao je Nasrijev tokom suđenja.

(Kurir.rs/FoNet)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track