75.000 životinja spaseno od eksperimentisanja

Belgija

75.000 životinja spaseno od eksperimentisanja

Planeta -
Prošle godine eksperimentima je potvrdgnuto 665.079 životinja, od čega 79 odsto su bili glodari, a 55 odsto tih životinja korišćene su za razvoj i za kontrolu proizvoda namenjenih zdravlju ljudi

BRISEL - Belgijske laboratorije su u poslednjih dve godine koristile deset odsto manje životinja za eksperimentisanje, tako da je spaseno 75.000 životinja, preneo je belgijski list Sudpres.

Belgija je 2005. zabranila testiranje kozmetičkih proizvoda na životinjima, a 2008. ta zabrana važi i za proizvode od duvana.Belgija je 2009. donela zakon o zaštiti velikih vrsta majmuna, a 2010. kraljevskom uredbom donete su strožije norme za eksperimentisanje na životinjima.U Belgiji je u poslednjih dve godine za laboratorijska ispitivanja korišćeno deset odsto manje životinja.Prošle godine eksperimentima je potvrdgnuto 665.079 životinja, od čega 79 odsto su bili glodari, a 55 odsto tih životinja korišćene su za razvoj i za kontrolu proizvoda namenjenih zdravlju ljudi.Oko 21 odsto od ukupno 367 laboratorija u Belgiji prošle godine nisu vršile ni jedan eksperiment na životinjama."Ne mislim da će opiti na životinjama biti u potpunosti ukinuti, ali svaki put kada postoji alternativa, treba izbeći eksperimentisanje na životinjama", istakla je ministarka za zaštitu životinja Loret Onkelinks.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja