SIN RUSKOG GUVERNERA IZ ITALIJE PREKO SLOVENIJE ZBRISAO U RUSIJU: Čekalo ga izručenje u SAD zbog kršenja sankcija i pranja novca!
Foto: MUP Ruske Federacije

oglasio se iz moskve

SIN RUSKOG GUVERNERA IZ ITALIJE PREKO SLOVENIJE ZBRISAO U RUSIJU: Čekalo ga izručenje u SAD zbog kršenja sankcija i pranja novca!

Planeta -

Javno tužilaštvo u Milanu predstavilo je u sredu rekonstrukcije bekstva sina guvernera sibirske oblasti Krasnojarska Artjoma Usa, koji je 22. marta pobegao iz kućnog pritvora u Milanu. Prema rekonstrukciji, u domovinu je pobegao automobilom preko Slovenije i Srbije.

Tužilaštvo je predstavilo rekonstrukciju bekstva na dan kada se Aleksandar Us zahvalio ruskom predsedniku Vladimiru Putinu i „prijateljima iz inostranstva” što su pomogli njegovom sinu Artjomu Usu da pobegne iz Milana i vrati se u domovinu.

Artjom Us je 4. aprila objavio da je u Rusiji.

„U ovim poslednjim, posebno teškim danima, uz mene su stali jaki i pouzdani ljudi. Hvala!“ napisao je.

Sin ruskog guvernera, kojeg su italijanske vlasti uhapsile na zahtev Vašingtona prošlog oktobra, trebalo je da bude izručen Sjedinjenim Državama 23. marta pod optužbom da je izbegavao sankcije Zapada i pranje novca, ali je pobegao iz kućnog pritvora. u Milanu dan ranije. Za nekoliko sati stigao je do granice sa Slovenijom, koristeći nekoliko vozila i falsifikovane dokumente. Ušao je u Sloveniju kod Trsta, zatim otputovao u Srbiju i odatle se vratio u domovinu, pretpostavlja se avionom, prema rekonstrukciji bekstva.

Artyom Uss
foto: MUP Ruske Federacije

Prema procurelim informacijama, operativna grupa od šest do sedam ljudi iz istočne Evrope pomogla je da pobegne. Neki od njih, ukupno četiri ili pet, već su identifikovani i istraženi, ostali još nisu, prenosi italijanska novinska agencija Ansa.

Javno tužilaštvo u Milanu istražuje i one koji su navodno organizovali i vodili bekstvo 40-godišnjaka iz Italije, navodi agencija Ansa, verovatno pripadnika ruskih tajnih službi.

Od prošlog decembra, kada je bio u kućnom pritvoru, biznismena je posetilo desetak ljudi, koje su sudije dozvolile, uključujući diplomatsko osoblje i njegovu sestru.

Artjom Us je uhapšen na milanskom aerodromu 17. oktobra 2022. na zahtev SAD. Ministarstvo pravde SAD optužuje njega i još šestoricu za kršenje sankcija i pranje miliona dolara. Prema tužiocima, Us i njegovi saradnici su organizovali šemu koristeći lažne kompanije i kriptovalute za prodaju venecuelanske nafte kako bi zaobišli američki embargo i kupili američku tehnologiju za ruski vojno-industrijski kompleks.

Kurir.rs/24ur

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja