DRAMA IZNAD AUSTRIJE, POSLATI BORBENI AVIONI: Izraelski boing nije odgovarao na pozive! 20 minuta neizvesnosti VIDEO
Foto: Foto: Printscreen Twitter

prekid radio komunikacija

DRAMA IZNAD AUSTRIJE, POSLATI BORBENI AVIONI: Izraelski boing nije odgovarao na pozive! 20 minuta neizvesnosti VIDEO

Planeta -

Boeing 777-200, izraelske avio kompanije El Al registracija 4Ks-ECF koji je obavljao let LI-338 iz Amsterdama (Holandija) za Tel Aviv (Izrael), trebao je biti rutinski bez ikavih problema, međutim usledio je omanji incident zbog koga su Austrijanci morali da podignu dežrnu paru lovačkih aviona Jurofajter 2000.

Problem sa ovom letelicom usledio je prilikom prelaska iz Nemačke u Austriju. Avion je prelaskom prestao da odgovara na pozive radarske kontrole na svim ferekvecnijama, uključujući i onu zaštitnu i nije odgovarao na pozive drugih aviona. Na radarskim ekranima bilo je vidljivo da avion nastavlja rutinski let.

Zbog toga je izdato naređenje za poletanje dva austroja Jurofajter 2000 koji su poslati da presretnu Boing 777 i izvrše vizuelni kontatk.

U trentuku kada su se avioni približili Boingu ponovo je uspostavljena radio komunikacija, a borbeni avioni vratili su se u matičnu avio bazu, a putnička letelica nastavila za Tel Aviv. Tročasovni let do aerodroma Ben Gurion protekao je bez incidenata

Ministarstvo odbrane Austrije saopštilo je da je start Jurofajtera pokrenut u 13:08 L (11:08 Z), 12 minuta kasnije u 13:20 L (11:20 Z) letelica je vizuelno identifikovana i radio kontakt je ponovo uspostavljen.

Kurir.rs/avherald.com

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track