PROVELA 500 DANA U PEĆINI BEZ KONTAKTA SA SPOLJNIM SVETOM: Dva rođendana proslavila pod zemljom, prva želja po izlasku bio je TUŠ
Foto: EPA-EFE/Alba Feixas

eksperiment 50-godišnje sportiskinje iz španije

PROVELA 500 DANA U PEĆINI BEZ KONTAKTA SA SPOLJNIM SVETOM: Dva rođendana proslavila pod zemljom, prva želja po izlasku bio je TUŠ

Planeta -

Beatriz Flamini, ekstremna sportistkinja iz Španije izašla je na površinu pošto je provela 500 dana u pećini u blizini Granade na dubini od 70 metara bez kontakta sa spoljnim svetom.

Ovo je bio eksperiment koji su pažljivo pratili naučnici koji žele da saznaju više o mogućnostima ljudskog uma i cirkadijalnim ritmovima.

Beatriz Flamini, 50-godišnja elitna atletičarka, planinarka i penjač, oborila je svetski rekord u vremenu provedenom u pećini, tvrdi njen tim za podršku

Imala je 48 godina kada je sišla u pećinu, a dva rođendana je proslavila sama pod zemljom.

Počela je svoj izazov u ​​subotu, 20. novembra 2021. godine, pre izbijanja rata u Ukrajini, nastale krize troškova života, ukidanja obaveznog nošenja maski u Španiji i smrti britanske kraljice Elizabete II.

Medijsko izveštavanje o njenom izlasku iz pećine bilo je ograničeno. Nacionalni televizijski kanal TVE snimio ju je kako nosi tamne naočare i grli ekipu.

Svoje iskustvo je opisala kao „odlično, nenadmašno“. Novinari su je pitali za više detalja, pa je odgovorila: „Ćutala sam godinu i po dana, nisam razgovarala ni sa kim osim sa sobom”.

„Izgubim ravnotežu, zato me drže. Ako me pustiš da se istuširam, godinu i po dana nisam dirala vodu, vidimo se uskoro. Da li ti je to u redu?" rekla je okupljenim novinarima.

Ginisov portparol nije mogao odmah da potvrdi da li postoji poseban rekord za dobrovoljni boravak u pećini i da li ga je Flamini oborila.

(Kurir.rs/Hina)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track