OVO JE POSLEDNJA PORUKA MLADIĆA KOJI JE OTKRIO POVERLJIVA DOKUMENTA PENTAGONA! Slao sve u grupu, a pregledano čak 300 fotografija
Foto: Profimedia

KURIR TV

OVO JE POSLEDNJA PORUKA MLADIĆA KOJI JE OTKRIO POVERLJIVA DOKUMENTA PENTAGONA! Slao sve u grupu, a pregledano čak 300 fotografija

Planeta -

Nakon što je stotinu poverljivih dokumenata procurelo u javnost. Počela su nagađanja ko je odgovoran za ovaj veliki propust.

Prema pisanju lista Gardijan, došlo se do saznanja da je čovek odgovoran za curenje navodno mladić koji je radio u vojnoj bazi i želeo je da impresionira svoje kolege u onlajn čet grupi.

Vašington post je potom intervjuisao tinejdžera, takođe člana pomenute internet grupe, koji je opisao ko je čovek koji je otkrio podatke. Naime, reč je o mladiću nazvanom inicijalima O.G. iz njihove onlajn prepiske koji je podelio fotografije i video zapise.

kompjuter, programer, haker, hakovanje
foto: Profimedia

Pomeniti O.G. je rekao kolegama članovima iste internet čet grupe da je radio u vojnoj bazi koja nije navedena u izveštaju i gde je njegov posao uključivao pregledanje velike količine poverljivih informacija.

Dokumenti koji su procureli otkrili su gole tajne o pripremama Ukrajine za prolećnu kontraofanzivu, američkom špijuniranju saveznika kao što su Ukrajina, Južna Koreja i Izrael, kao i tenzijama između saveznika oko naoružavanja Kijeva.

Sve je više dokaza da curenje informacija nije bilo obaveštajna informacija društvenog karaktera koja imela da diskredituje SAD, već je posledica politike Pentagona davanja strogo poverljivih dozvola ogromnom broju pripadnika civila i zaposlenih. Broj zaposlenih u celoj američkoj vladi sa strogom tajnom proverom je 1,25 miliona.

02:21

OVO JE POSLEDNJA PORUKA MLADIĆA KOJI JE OTKRIO POVERLJIVA DOKUMENTA PENTAGONA! Slao sve u onlajn grupu, a pregledano čak 300 fotografija

Prema tvrdnjama tinejdžera koji je bio član grupe O.G. je imao mračan pogled na vladu. Prikazujući vladu kao represivnu silu, rekao je za Vašington post. Post je potvrdio da su detalje anonimno potvrdili drugi članovi grupe i da je pregledano ukupno 300 fotografija poverljivih dokumenata. Tri puta više od broja koji se ranije mislilo da kruži.

U poslednjoj poruci članovima grupe O.G. je rekao da budu tihi i izbrišu sve informacije koje bi se eventualno mogle odnositi na njega uključujući sve kopije poverljivih dokumenata.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs/ Dobrica Bajić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track