SLOVAČKA SVE MIGOVE 29 ISPORUČILA UKRAJINI: Ministar odbrane saopštio da je poslednjih 9 letelica predato Kijevu
Foto: Twitter/islamicworldupd

Naoružanje

SLOVAČKA SVE MIGOVE 29 ISPORUČILA UKRAJINI: Ministar odbrane saopštio da je poslednjih 9 letelica predato Kijevu

Planeta -

Slovački ministar odbrane Jaro Nad oglasio se preko svog Fejsbuk naloga i saopštio da je ta zemlja uspela da prebaci poslednje letelice lovce miG-29 Ukrajini kako bi se borili protiv Rusije.

"Uspelismo da obezbedimo beskorisne borbene avione za Slovačku, kako bi zaštitili nevine živote od ruskih đavola. Prenos preostalih devet letelica (4 su u martu prebacili ukrajinski piloti) izvršen je u skladu sa najvećim bezbednosnim propisima. Ogormono hvala svim uključenim snagama, jer je u takvim slučajevima zaista važna i zahtevna logistička operacija. Na kraju ponoviću ponovo da Ukrajina zna da popravlja i servisira svoje brobene avione", napisao je Nad na svom nalogu.

Mig-29
foto: Twitter/islamicworldupd

Inače na društvenim mrežama 24. marta 2023. objavljeni su snimci kako su ukrajinski piloti poleteli sa 4 bivša slovačka MiG-29 sa kojih su uklonjeni slovački grbovi i oznake prema Ukrajini.

Inače slovačka vlada je 17. marta odlučila da Ukrajini isporuči svoje borbene avione Kijevu. U oba slučaja radi se o borbenim avionima MiG-29 koje je nasledila i Ukrajina posle raspada Sovjetskog Saveza.

Slovačka priča sa MiG-29 započela je u vreme zajedničke države koja se zavala Čehoslovačka. Ta država je oid Sovjetskog Saveza kao članica Varšavskog pakta dobila 20 aviona MiG-29 od čega dva dvoseta. Kada se država mirno raspala 1993. godine Česi i SLovaci su flotu migova podelili na pola. Česi su naredne 1994 te avione 10 komada menjali sa Poljacima za helikoptere W-3 Sokol. Razmena je obavljena u periodu 1995-1996.

Mig-29
foto: Twitter/islamicworldupd

S druge strane istočni komšija Slovačka to nije uradila nego je flotu od 10 migova 29 pojačala sa još 14 borbenih aviona, sa kojjima se taj broj povečao na ukupno 24. Kako je vreme odmicalo, tako se i u Slovačkoj smanjivao broj operativnih lovaca.

Godine 2006 bilo ih je 21, a onda je usledio remont i modernizacija i to samo 12. Modernizaciju su izvršili BAe Systems i LOT -Terečin. Oprema je bila identična poput Poljskih. Projekat je Slovačku koštao 69,6 miliona dolara, od kojih je 50 platila Rusija na ime klirinškog duga.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track