KAKO JE UBIJEN INDIJSKI KUM U TELEVIZIJSKOM PRENOSU UŽIVO: Javnost besna, likvidacija otkrila mnogo toga
Foto: Twitter/imMAK02

KAKO JE UBIJEN INDIJSKI KUM U TELEVIZIJSKOM PRENOSU UŽIVO: Javnost besna, likvidacija otkrila mnogo toga

Planeta -

Ubistvo bivšeg indijskog poslanika i njegovog brata pred televizijskim kamerama uživo dok su bili u policijskoj pratnji izazvalo je bes javnosti zbog zamagljenih granica između politike i kriminala.

Sa više od 240 miliona ljudi populacija Utar Pradeša je veća od većine zemalja, a ipak je ta država dugo bila jedna od najsiromašnijih u Indiji, sputana reputacijom zbog korupcije i organizovanog kriminala.

Međutim, ono što se dogodilo u subotu bilo je posebno šokantno i preplavilo je veliki dio Indije.

Atika Ahmeda, bivšeg poslanika i osuđenog kriminalca, ubio je zajedno sa njegovim bratom Ashrafom iz neposredne blizine najmanje jedan naoružani napadač koji se predstavljao kao novinar u incidentu koji je prenošen uživo.

Bivši član stranke Samajwadi u indijskom parlamentu, Atik je prošlog meseca osuđen za otmicu i osuđen na doživotni zatvor nakon duge dvojne karijere i političara i oslonca kriminalnog podzemlja Utar Pradeša.

Ubistvo u gradu Prajagraj dogodilo se dok ih je policija pratila na lekarski pregled, rekao je novinarima komesar državne policije Ramit Sharma.

Dramatični snimak prikazuje dvojicu braće sa lisicama okružene novinarima dok je napadač ispalio više hitaca.

Tri osobe koje su se u to vreme predstavljale kao novinari uhapšene su radi ispitivanja. Ovo ubistvo je izazvalo široku zabrinutost za stanje reda i zakona u Utar Pradešu, kao i strah od odmazde.

Gilles Verniers, profesor političkih nauka na Univerzitetu Ashoka u Nju Delhiju, čije se istraživanje fokusiralo na izbornu i partijsku politiku u Utar Pradešu, rekao je za CNN da incident u subotu predstavlja slom samog koncepta vladavine prava.

Nakon incidenta internet usluge su privremeno obustavljene u cijelom gradu Prayagraj, također poznatom kao Allahabad. Gašenja interneta postala su sve češća u Indiji, a vlada je pokušala da blokiranje pristupa interntu opravda očuvanjem javne sigurnosti usred straha od nasilja u zajednici.

Mnogo prije nego što je postao političar, Atik je bio poznat po svojim vezama s kriminalnim podzemljem, dualnosti koja nije neuobičajena u surovoj i neurednoj političkoj sceni Utar Pradeša. Sa samo 17 godina optužen je za ubistvo. Deceniju kasnije, izabran je za člana zakonodavne skupštine Utar Pradeša gdje je služio pet puta, od 1989. do 2004. godine. Takođe je bio član indijskog nacionalnog parlamenta od 2004. do 2009. godine.

U martu je osuđen na doživotni zatvor zbog otmice Umesha Pala 2006. godine, glavnog svjedoka u slučaju ubistva iz 2005. godine za koji je Atiq i sam bio glavni osumnjičeni.

Atiqova smrt uslijedila je sedmicu dana nakon što je policija pucala i ubila njegovog sina Asada. Asad je bio glavni osumnjičeni za februarsko ubistvo Umesha Pala, čovjeka koji je Atiq osuđen za otmicu, prenio je Reuters.

Nakon incidenta, vlada države Uttar Pradesha najavila je da će formirati dve tročlane Specijalne snage (SIT) za istragu ubistva Atika i njegovog brata.

Kurir.rs/Klix

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja