ROBERT F. KENEDI MLAĐI KANDIDAT ZA PREDSEDNIKA SAD: Antivakser staje na crtu Bajdenu
Foto: Nicola Marfisi / Avalon / Profimedia

ROBERT F. KENEDI MLAĐI KANDIDAT ZA PREDSEDNIKA SAD: Antivakser staje na crtu Bajdenu

Planeta -

Robert F. Kenedi mlađi, aktivista protiv vakcina i advokat za zaštitu životne sredine, pokrenuo je svoju kampanju za demokratsku predsedničku nominaciju 2024. u sredu u Bostonu.

Kenedi (69) je nećak bivšeg predsednika Sjedinjenih Američkih Država Džona F. Kenedija i sin bivšeg američkog državnog tužioca i ubijenog predsedničkog kandidata 1968. Roberta Kenedija.

Jedna prepreka s kojom se Kenedi će se verovatno suočavati dok pokušava da pridobije demokratske birače jeste njegova vlastita porodica. Neki članovi porodice Kenedi osudili su njegove stavove o vakcinama.

On se takođe se sukobio sa svojom majkom, braćom i sestrama zbog njegove podrške oslobađanju Sirhana Sirhana, čoveka koji je pucao i ubio njegovog oca u trenutku koji je promenio američku istoriju.

Kenedi je dugogodišnji skeptik u vezi s vakcinama, a promovisao je diskreditovane tvrdnje koje povezuju vakcine i autizam i osnovao antivakcinalnu organizaciju, dok su se članovi njegove porodice ogradili od njegovih stavova i naveli da je on „deo kampanje dezinformacija koja ima srceparajuće i smrtonosne posledice“.

Džozef Bajden, Robert Kenedi mlađi
foto: AP Patrick Semansky, EPA Cj Gunther

Kenedi je bio oštar kritičar vladinog postupanja s pandemijom koronavirusa i njenog glavnog stručnjaka za zarazne bolesti Entonija Faučija.

Demokratski kandidati za predsedničke izbore 2024. tek počinju da se oblikuju. CNN je ranije izvestio da je Bajden u privatnim razgovorima sa nekoliko zvaničnika rekao da se „definitivno kandiduje“ za reizbor, ali su neki demokratski zvaničnici rekli da je verovatnije da će formalna objava doći ovog leta.

S republikanske strane, bivši predsednik Donald Tramp pokrenuo je trku za nominaciju stranke, najavljujući svoju treću trku za Belu kuću prošle godine. Bivša guvernerka Južne Karoline Niki Hejli, bivši guverner Arkanzasa Asa Hačinson i tehnološki preduzetnik Vivek Ramasvami su takođe u trci, dok je senator Južne Karoline Tim Skot pokrenuo istraživački odbor ranije ovog meseca. Drugi istaknuti republikanci za koje se kaže da vagaju kandidature su guverner Floride Ron Desantis i bivši potpredsednik SAD Majk Pens.

Kurir.rs/Nova

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja