LITVANIJA EKSPERIMENTALNO PREKINULA ELEKTRO MREŽU SA RUSIJOM! Isključenje trajalo 10 sati! Priprema energetske nezavisnosti
Foto: Shutterstock

energetika

LITVANIJA EKSPERIMENTALNO PREKINULA ELEKTRO MREŽU SA RUSIJOM! Isključenje trajalo 10 sati! Priprema energetske nezavisnosti

Planeta -

Litvanija je u subotu prvi put upravljala svojom električnom mrežom potpuno nezavisno od Rusije.

Pokušaj isključivanja sa ruske mreže trajao je oko 10 sati. Potrošači to nisu primetili, a eksperiment je poslužio kao priprema za planiranu sinhronizaciju litvanske mreže sa ostatkom kontinentalne Evrope.

Litvanija je prošle godine potpuno prestala da uvozi energente iz Rusije, ali je, kao i Estonija i Letonija, i dalje deo zajedničke električne mreže sa Rusijom i Belorusijom. Još jedan izuzetno važan korak koji nas približava danu kada ćemo biti tamo gde pripadamo – u evropskoj mreži“, napisala je premijerka Ingrida Šimonite na Fejsbuku nakon uspešnog testa. U međuvremenu, ministar energetike Dainius Kreivis nazvao je suspenziju suđenja velikim korakom ka energetskoj nezavisnosti.

Obojica političara su lično posmatrali test, tokom kojeg su potrebe Litvanije za električnom energijom bile u potpunosti obezbeđene sopstvenom proizvodnjom i uvozom iz Poljske i Švedske.

Litvanija je prošle godine potpuno prestala da uvozi energiju iz Rusije, ali je, kao i Estonija i Letonija, i dalje deo zajedničke elektroenergetske mreže sa Rusijom i Belorusijom, nazvane BRELL sistem, koji datira još iz sovjetskih vremena.

To znači da su baltičke države povezane na rusku i belorusku mrežu i da i dalje zavise od Moskve u održavanju stabilnosti svojih elektroenergetskih sistema.

Poslednjih godina, baltičke države su usvojile niz mera za sinhronizaciju električne mreže u regionu sa ostatkom kontinentalne Evrope do 2025. Litvanija, međutim, želi da postigne ovaj cilj brže nego što je planirano. Estonija i Letonija nisu učestvovale u probnom prekidu veze sa ruskom mrežom, jer prema rečima njihovih mrežnih operatera, one još nisu tehnički spremne za ovo.

Kurir.rs/24ur

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track