UKRAJINSKI DRON OTKRIVEN BLIZU MOSKVE: Zakačio grane i srušio se na zemlju! Šokirani meštani sela Vorovskoje zvali policiju!
Foto: Shutterstock, Printscreen Youtube

propao pokušaj napada

UKRAJINSKI DRON OTKRIVEN BLIZU MOSKVE: Zakačio grane i srušio se na zemlju! Šokirani meštani sela Vorovskoje zvali policiju!

Planeta -

Meštani sela Vorovskoje nedaleko od Moksve pozvali su policiju jer su u svom selu otkrili srušeni dron.

Snage bezbednosti kada su stigle otkrile su da se radi o ukrajinskom dronu UJ-22 koji je nosio u sebi 17 kilograma eksploziva. Zaparavo tri kanadske mine M112.

Pretpostavlja se da se ova bespilotna letelica srušila, jer je letela nisko i zakačila krošnje drveća i pala na zemlju.

Ovo inače nije prvi put da Ukrajina šalje ovaj tip bespilotne letelice na Moskvu. Posldenji put takav incident se dogodio krajem februara kada se isti tip srušio u blizini jedne gasne stanice u Podmoskovlju. Preciznije rečeno u selu Gabastovo u Kolomenskom okrugu. kako se pretpostavlja don je navodno od ukrajinskih položaja do Moskve preleteo 600 km i pretpostavka je da je plan bio da izede napad unutar ruske teritorije. Inače dron je pao na 100 metara od gasne stanice.

Besiplotna letelica UJ 22

Ovaj dron (bespilotna letelica) konstruisan je kao viešmanenska platforma koja se može koristiti danju i noću i u složenim meteo uslovima. Konstrukcija bespilotne letelice je slična omanjem avionu. UJ-22 može da obavlja različite uloge vezane za Obaveštajno izviđanje, artiljerijsko snimanje, traganje i spasavanje.

U ratnim uslovima dron je prilagođen i za nošenje eksploziva.

Upravljanje dronom se vrši preko upravljačke stanice gde operator preko palice HOTAS upravlja dronom. Sistem čine antena za praćenje, rezervni delovi i alati, kao i transportni kontejner. Nosivost drona je 20 kg. Dron ima maksimalnu brzinu 160 km na čas i krstareću brzinu od 120 km/h. Maksimalni dolet je 800 km. Dron je sposoban da nosi 30 granata F-1 ili 4 rakete za raketni bacač RPG-7.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track