"NAJTEŽE JE RAZUMETI ZAŠTO DECA UBIJAJU DECU" Profesorka Zorica Mršević za Kurir TV: U Americi je nemoguće živeti bez oružja!
Zorica Mršević i Branko Nadoveza, Foto: Kurir TV, Shutterstock

kurir tv

"NAJTEŽE JE RAZUMETI ZAŠTO DECA UBIJAJU DECU" Profesorka Zorica Mršević za Kurir TV: U Americi je nemoguće živeti bez oružja!

Planeta -

Masovne pucnjave ponovo su razbuktale debate o zakonima o posedovanju oružja na političkom nivou, nakon stravične pucnjave na maturskoj večeri u Teksasu.

Mršević, Nadoveza
foto: Kurir tv

Ali nema jednostavnog i jedinstvenog odgovora na uzroke oružanog nasilja

Da li to znači da ovaj problem zadire mnogo dublje od pitanja kontrole oružja ili mentalnog zdravlja?

Na tu temu jutros su pričali: prof. dr Zorica Mršević, istraživač fenomenologije nasilja, sa Fakulteta za evropsko-političke studije i prof. dr Branko Nadoveza, naučni savetnik Instituta za noviju istoriju i redovni profesor Fakulteta bezbednosti.

04:32

DOSTUPNOST ORUŽJA MLADIMA- SVE VEĆI PROBLEM U SVETU

Mršević smatra da je "najteže razumeti zašto deca ubijaju decu".

- To je jedno od najtežih stvari za shvatanje, ali je definitivno da je to američki fenomen. Ima uvek onih koji smatraju da se nešto ne bi desilo da je nastavnik bio naoružan i da je mogao da odbrani sebe i decu - započela je razgovor Mršević.

Mršević, Nadoveza
foto: Kurir tv

- Amerika je mlada država u koju su migrirali najbolji i najgori - priključuje se razgovoru Nadoveza koji kaže da svaka nepravda u Americi bolno eskalira- Ona je mlada civilizacija koja nema tradiciju i tu hipoteku srednjeg veka. Društvo koje je materijalno najuspešnije. Međutim javlja se fenomen da najmanja neka nepravda, stvara stravičnu frustraciju kod ljudi i oni umisle da su uskraćeni u tom društvu koje svojim standardom podmićuje ljude - kaže Nadoveza.

Osvrnuvši se na sve pistupačniju nabavku oružja u Americi, Mršević se boji da će to doneti sve veće zloupotrebe.

- Bilo je priče da se uvedu stroži zakoni za upotrebu oružja u određenim zemljama, ali pokazalo se da je upotreba oružja dovela do toga da - umesto smanjenja i pooštravanja zakona - građani sve više traže oružje ! - iznela je Mršević, a Nadoveza se slaže:

- U Americi je nemoguće živeti bez oružja.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track