UMALO DOŠLO DO KOLAPSA BANKARSKOG GIGANTA: Pre preuzimanja, iz banke Kredi svis povučeno 68,6 milijardi dolara!
Ulaz u banku: Kredi svis, Foto: EPA/JEROME FAVRE

UMALO DOŠLO DO KOLAPSA BANKARSKOG GIGANTA: Pre preuzimanja, iz banke Kredi svis povučeno 68,6 milijardi dolara!

Planeta -

Prošle godine je vrednost Kredi svis bila procenjena na osam milijardi dolara

Posrnula banka Kredi svis otkrila je šta je prethodilo hitnoj intervenciji državnih organa i prisilnoj kupovini, koju je izvršio glavni konkurent USB, kako bi se sprečio kolaps tržišta!

Naime, u prva tri meseca 2023. godine iz Kredi svis su povučeni ulozi klijenata u visini od čak 61,2 milijarde švajcarskih franaka (oko 68,6 milijardi američkih dolara).

Kolaps banaka u SAD

Nagli rast u povlačenju uloga krenuo je, kako prenosi BBC, nakon što je Kredi svis objavio poslednji finansijski izveštaj. Trenutno je u proceduri prisilno preuzimanje ove banke, koju će izvršiti UBS, najveća banka u Švajcarskoj, donedavno glavni konkurent posrnulom gigantu.

Sektor za upravljanje ulozima Kredi svis je krajem prošle godine objavio da je zabeležen pad u vrednosti imovine kojom raspolaže od skoro 29 odsto u odnosu na isti period 2021. I dalje je to bila pozamašna vrednost, procenjena na 502,5 milijardi franaka.

Sistem je propao: Protesti protiv preuzimanja u Cirihu
Sistem je propao: Protesti protiv preuzimanja u Cirihufoto: EPA/ENNIO LEANZA

Uprkos tome, krenulo je povlačenje uloga, što se poklopilo s kolapsom dve američke banke - Banke Silicijumske doline i Signičer banke u martu. Švajcarske vlasti su brzo reagovale i načinjen je paket za spas Kredi svis.

To je uključivalo i garancije vlasti u iznosu od preko 200 milijardi franaka, a UBS je pristao da preuzme posrnulu konkurenciju. U međuvremenu, porastao je ostvareni gubitak, a pojavile su se i optužbe za pranje novca. U finansijskom izveštaju za 2022. naveden je gubitak od 7,3 milijarde franaka i najavljeno je da neće biti profita ni u 2024. To je bila najgora godina poslovanja Kredi svis još od finansijske krize 2008.

- Vrh brega su bili rekordni odlivi u kvartalnom izveštaju. Banke jednostavno ne mogu da prežive toliko velik odliv novca - kaže Fransis Kopola, nezavisni bankarski analitičar.

banka
foto: EPA/ENNIO LEANZA

Šanti Kelemen, šefica za investicije u "M&G velt investmentsu", navodi da je Kredi svis bio pred kolapsom i da bi prošao isto kao pomenute američke banke da nije bilo reagovanja vlasti. Vrednost akcija banaka na berzama širom sveta pala je drastično poslednjih meseci jer se investitori plaše domino-efekta.

Još turbulencija

- Videćemo još turbulencija u bankarskom sektoru i da li će i druge velike bankarske kuće biti u opasnosti - rekla je Kelemenova.

Tužilaštvo u Švajcarskoj je pokrenulo istragu o neočekivanom preuzimanju Kredi svisa, koje je do pre neku godinu bilo nezamislivo. Preuzimanje su odobrili deoničari obe banke, i to po ubrzanoj proceduri. Vrednost čitavog posla iznosila je 3,15 milijardi dolara, iako je Kredi svis prošle godine bio procenjen na osam milijardi dolara.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track