DVE SMRTI U ISTOM DANU: Kako su umrla dva poslanika Jedinstvene Rusije! Bili članovi GRUPE 20 koja se protivila ratu u Ukrajini
Foto: EPA / ALEXANDER ASTAFYEV / Sputnik

zapad ponovo nagađa

DVE SMRTI U ISTOM DANU: Kako su umrla dva poslanika Jedinstvene Rusije! Bili članovi GRUPE 20 koja se protivila ratu u Ukrajini

Planeta -

Kremlj je u nedelju potresla vest da su dva poslanika vladajuće Jedinstvene Rusije umrla istog dana. Usled nerazjašnjenih okolnosti preminuo je 77-godišnji političar Nikolaj Borcov, koji je postao poslanik Državne dume 2003. godine, a 56-godišnji Džašarbek Uzdenov je, kako se navodi, preminuo u nedelju zbog „dugogodišnjeg i ozbiljna bolest'. Pomenuti se pridružuju drugim poginulim ruskim političarima i biznismenima koji su iznenada izgubili živote od početka rata u Ukrajini.

Smrt Borcova je nešto neobičnija od smrti Uzdenova, posebno zato što je ruski političar 21. marta zajedno sa još 19 poslanika ruske Državne dume osuđen na 15 godina zatvora. Grupa od 20 nije podržala vladu koju podržava Rusija u istočnom ukrajinskom regionu Donbasa. Uzdenov nije učestvovao u glasanju.

Šef ruskog istražnog komiteta Aleksandar Bastrikin nazvao je odluku suda nezakonitom.

Borcov je važio za jednog od najbogatijih ruskih građana, navodno je imao čak 500 miliona dolara (452 ​​miliona evra) pod palcem, prenose letonski mediji. Bio je na 100. mestu na listi najbogatijih državnih radnika časopisa Forbs. Navodi se da je Borcov pre izvesnog vremena tajno stekao britansko državljanstvo.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu prošlog februara, nekoliko ruskih biznismena, oligarha i političara je umrlo u nerazjašnjenim okolnostima, prema pisanju stranih medija, više od 20. Brodski Jurij Voronov, bivši zvaničnik Kremlja Vladislav Avajev i potpredsednik Gasprombanke i general-major Vladimir Makarov.

Kurir.rs/24ur

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track