Gradi se supertunel između Aljaske i Sibira
Foto: Reuters

Rusi i Ameri zajednički

Gradi se supertunel između Aljaske i Sibira

Planeta -
Tunel bi omogućio, na primer, Britancu u Londonu da sedne na voz i putuje do SAD

BEOGRAD - Rusi i Amerikanci gradiće železnički supertunel između Aljaske i Sibira, koji će biti duplo duži od tunela ispod Lamanša (51,5 km), a vrednost projekta je oko 100 milijardi dolara.

Ideja o povezivanju Dalekog istoka i Dalekog zapada železničkim tunelom stara je više od 100 godina, a tunel bi omogućio, na primer, Britancu u Londonu da sedne na voz i putuje do SAD.

Predstavnici Kremlja i Bele kuće počeli su da pregovaraju o realizaciji projekta izgradnju tunela koji bi povezao Aljasku i Sibir kroz Beringov moreuz, zbog čega se budući tunel već naziva "Bering".

Ta železnička veza bi prvo bila namenjena razmeni industrijskih proizvoda, dok će obični putnici morati malo da sačekaju da zaživi ta vrsta prevoza.

Tim železničkim putem bi, prema nekim procenama, moglo godišnje da se preveze i do 100 miliona tona tereta, pa bi se gradnja tunela brzo novčano isplatila.

Ideja o povezivanju SAD i Rusije postojala je još za vreme cara Nikolaja Drugog Romanova, koji je maštao o gradnji tog tunela, prenosi list srpske železnice "Pruga".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track