U NOVOM TALASU RUSKIH NAPADA 18 MRTVIH: Ruševine u Umanju se i dalje čiste, među žrtvama i deca koju nije moguće identifikovati
Foto: Twitter/KyivIndependent, Twiter/YaremenkoInna

RAZARANJE

U NOVOM TALASU RUSKIH NAPADA 18 MRTVIH: Ruševine u Umanju se i dalje čiste, među žrtvama i deca koju nije moguće identifikovati

Planeta -

Prema poslednjim podacima, ukupno 18 osoba je poginulo u najnovijem talasu ruskih raketnih napada koji su izvedeni na nekoliko ukrajinskih gradova u petak rano ujutru!

Među žrtvama ima i nekoliko dece koje nije moguće identifikovati, objavili su ukrajinski zvaničnici.

Poruka Zelenskog

Na drugoj strani, predstavnici ruske vojske su saopštili da su sve rakete pogodile ciljeve. Jedna ruska raketa pogodila je višespratnu zgradu u Umanju i tom prilikom uništeno je nekoliko stanova i oštećena su četiri sprata.

Ukrajina
foto: Twitter/KyivIndependent, Twiter/YaremenkoInna

- Ruševine u Umanju se i dalje čiste. Već ima 13 mrtvih. Među njima je dvoje dece koju ne možemo da identifikujemo. Sudbina njihovih roditelja je nepoznata. Spasilačke službe će raditi sve dok se ne pregledaju ruševine - objavio je na društvenim mrežama Volodimir Zelenski, ukrajinski predsednik.

Ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Ihor Klimenko rekao je da je u ovom napadu na grad koji se nalazi oko 200 kilometara južno od Kijeva ranjeno 17 osoba.

- Samo zajedno možemo da pobedimo ruski teror - oružjem za Ukrajinu, strožim sankcijama terorističkoj državi i poštenim kaznama ubicama - dodao je Zelenski.

Volodimir Zelenski
foto: EPA/Sergey Dolzhenko

Ukrajinski zvaničnici su potvrdili da je na meti ruskih raketa bila i prestonica Kijev i to prvi put posle 51 dan.

Glavni komandant ukrajinske vojske Valerij Zalužnji objavio je da su ruski projektili ispaljeni sa aviona koji su leteli nad Kaspijskim morem.

00:15

RUSKI NAPAD U ZORU: Raketama pogođen ukrajinski grad Uman

On je dodao da je ukrajinska PVO presrela 21 od 23 ispaljena projektila tipa Kh-101 i Kh-555.

Poruka Šojgua

Na drugoj strani, rusko ministarstvo obrane se na svom Telegram kanalu oglasilo se porukom i uz fotografiju lansiranja projektila piše "pravo u metu".

UKRATKO

  • Pojedini ruski blogeri su preneli da je smenjen ruski general Mihail Mizincev, poznat i kao krvnik iz Marijupolja
  • Ruski ministar odbrane Oleksij Reznikov potvrdio je navode NATO generala da je sve spremno za ukrajinsku ofanzivu
  • Danska je saopštila da je jedan ruski brod bio u blizini gasovoda Severni tok četiri dana pre eksplozija
  • U zatvorima u Americi se nalazi više od sto ruskih državljana, rekao je ruski ambasador Anatolij Antonov
  • Ruski predsednik Putin naložio je vladi da se angažuje na formiranju muzeja posvećenih operacijama u Ukrajini

Juče se oglasio i ruski ministar obrane Sergej Šojgu, koji je rekao kako je "stvarni cilj zapadnih saveznika u Ukrajini da nanesu strateški poraz Rusiji":

- Gotovo sve članice NATO koriste svoje vojne kapacitete protiv Rusije. Zapad ucenjuje druge zemlje kako bi se suprotstavile Rusiji i Kini jer želi da održi svoju poziciju hegemona - naveo je Šojgu.

Vladimir Putin poručio: Đaci da uče da upravljaju dronovima

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da će pravljenje savremenih dronova odrediti budućnost Rusije. On je rekao da su bespilotne letelice od kritične važnosti i najavio nova ulaganja u njihov razvoj.

Vladimir Putin, obraćanje
foto: YouTube/ Sky News

- Neophodno je uključiti treninge i kurseve upravljanja bespilotnim letelicama u edukativni program. U potpunosti podržavam predloge da deca u školi uče da prave i dizajniraju dronove i kako da upravljaju njima - rekao je Putin i najavio da će ovaj sektor industrije vredeti 1.000 milijardi rubalja, što je oko 12 milijardi dolara.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track