DA LI JE MOSKVA SVE SAMA INSCENIRALA? Američki institut: Rusija izvela napad dronovima na Kremlj da bi rat dovela domaćoj publici
Foto: Shutterstock, AP/Sergei Bobylev

Analiza ISW

DA LI JE MOSKVA SVE SAMA INSCENIRALA? Američki institut: Rusija izvela napad dronovima na Kremlj da bi rat dovela domaćoj publici

Planeta -

Američki tinktank Institut za proučavanje rata (ISW) objavio je da napad dronovima na Kremlj "verovatno inscenirala" Rusija i da "nekoliko pokazatelja sugeriše da je napad interno izveden i namerno insceniran".

Kako navode Rusija je verovatno izvela ovaj napad u pokušaju da dovede rat domaćoj publici i postavi uslove za širu društvenu mobilizaciju.

„Ruske vlasti su nedavno preduzele korake da bi povećale ruske domće PVO sposobnosti, uključujući i unutar same Moskve, te je stoga vrlo malo verovatno da su dve bespilotne letelice mogle da probiju višestruke slojeve PVO obrane i detoniraju ili budu oborene neposredno iznad Kremlja i to na način koji će pružiti spektakularne slike lepo uhvaćene kamerom.

Trenutni, koherentni i koordinirani odgovor Kremlja na incident sugeriše da je napad bio interno pripremljen na takav način da su njegovi nameravani politički učinci nadmašili njegovu sramotu“, navodi ISW u svojoj analizi.

Podsetimo, ruska predsednička administracija juče je objavila da je Kijev pokušao napad dronovima na rezidenciju Vladimira Putina u Kremlju.

„Dve bespilotne letelice bile su usmerene na Kremlj. Kao rezultat blagovremenih dejstava vojske i specijalnih službi korišćenjem radarskih sistema za ratovanje, uređaji su onesposobljeni“, navodi se u saopštenju koje je prenela agencija RIA.

Kako se dodaje u saopštenju, Putin nije povređen, a njegov raspored aktivnosti nije menjan.

Vlada u Kijevu reagovala je na navode Kremlja da je Ukrajina juče u ranim jutarnjim satima pokušala atentat na ruskog predsednika Vladimira Putina sa dva drona.

Visoki zvaničnik ukrajinskog predsednika prema navodima Rojtersa tvrdi da Ukrajina nema ništa sa dronom jer napad na Kremlj ništa ne bi promenio na bojnom polju i verovatno bi isprovocirao Rusiju da preduzme radikalnije akcije.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track