NIJE MOJ KRALJ: Pristalice republike se okupile na protestu na Trafalgar skveru, traže UKIDANJE MONARHIJE, uhapšeno šestoro
Foto: EPA-EFE/Cathal McNaughton

čekaju svečanu povorku

NIJE MOJ KRALJ: Pristalice republike se okupile na protestu na Trafalgar skveru, traže UKIDANJE MONARHIJE, uhapšeno šestoro

Planeta -

Pristalice republike su se okupili na Trafalgar skveru na protestu pod nazivom "Nije moj kralj". Grupa za kampanju Republika se nada da će se tokom pre podneva okupiti između 1.500 i 2.000 ljudi, ali je do 7 sati ujutru bilo oko 30 prisutnih, piše Dejli Mejl.

protest u Londonu
foto: EPA-EFE/Cathal McNaughton

Grupa planira da protest bude vidljiv kada novokrunisani kralj i kraljica Kamila prođu Trafalgar skverom na putu od Vestminsterske opatije nazad do Bakingemske palate u Gold Stejt kouču.

Istaknut je veliki žuti transparent sa natpisom "Ukinite monarhiju", dok su demonstranti nosili bedževe i majice sa sloganom "Nije moj kralj".

Policija je međutim uhapsila šestoro demonstranata i zaplenila transparente. Grahama Smita, izvršnog direktora antimonarhističke grupe Republika, policija je uhapsila nekoliko sati pre početka krunisanja, a njegove pristalice tvrde da je priveden zbog nošenja megafona, koji je zabranjen.

Velika Britanija ovog vikenda slavi istorijski događaj, krunisanje Čarlsa Trećeg uz versku ceremoniju staru 1.000 godina i dvodnevno slavlje u zemlji i sa koncertom u dvorcu Vindzor.

Ceremonija krunisanja danas počinje u 11.00 po londonskom vremenu i trajaće oko dva sata pod vođstvom duhovnog lidera Anglikanske crkve, nadbiskupa Džastina Velbija.

Pre odlaska kraljevskog para kočijom do Vestimensterske opatije, predviđen je dolazak zvanica.

Verski obred će biti obeležen i muzičkim delima sa klasičnog repertoara, ali i novim kompozicijama, kako bi se prikazala današnja uloga monaha koji gleda u budućnost dok je i dalje ukorenjen u istorijskoj tradiciji i raskoši.

(Kurir.rs/Daily Mail)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track