ZAROBIO ČE GEVARU I POSTAO HEROJ DESNIČARSKE VLADE: Bolivijski general koji je 1967. ugušio pobunu komunista umro u 84. godini
Foto: EPA/STRINGER

porazio pobunjenike

ZAROBIO ČE GEVARU I POSTAO HEROJ DESNIČARSKE VLADE: Bolivijski general koji je 1967. ugušio pobunu komunista umro u 84. godini

Planeta -

Bolivijski general Geri Prado Salmon koji je 1967. godine zarobio kubanskog revolucionara Ernesta "Če" Gevaru i tada postao nacionalni heroj umro je u 84. godini.

U vreme kada je Bolivija imala desničarsku vojnu vladu, general Prado je 1967. predvodio vojnu operaciju u Boliviji i uz pomoć agenata američke tajne službe porazio komunističke pobunjenike koje je predvodio Če Gevara, podseća BBC.

Prado Salmon
foto: EPA/STRINGER

Hladni rat između SAD i Sovjetskog Saveza bio je u to vreme na vrhuncu i Vašington je bio izuzetno zabrinut zbog sovjetskog uticaja u Latinskoj Americi pa tako i zbog aktivnosti Če Gevare.

Legendarni Če je napustio Kubu nakon trijumfa tamošnje revolucije 1959. godine želeći da osnuje i predvodi gerilske pokrete u drugim zemljama. Bio je ključni saveznik kubanskog lidera Fidela Kastra i postao je heroj i komunista poznat širom sveta.

Sin generala Prada opisao je svog oca kao "izuzetnu osobu", koja je ostavila "zaveštanje ljubavi, integriteta i hrabrosti".

U Čea je pucao Mario Teran u selu La Higera, 830 kilometara južno od La Paza i sahranjen je na tajnoj lokaciji. Mesto na kojem je pokopan otkriveno je 1997, kada su iskopani njegovi ostaci i vraćeni na Kubu, gde je ponovo sahranjen.

Nakon zasede na Gevarinu gerilsku grupu, Gen Prado je postao nacionalni heroj jer je branio bolivijski vojni režim.

On je predvodio bolivijske rendžere koje su obučavali SAD u udaljenom regionu džungle gde je Če Gevarina grupa, koja je prvobitno brojala oko 120, spala na samo 22.

Od 1981. godine Gen Prado je bio u invalidskim kolicima, nakon što ga je ispaljeni metak slučajno pogodio u kičmu. Napisao je knjigu o svom trijumfu 1967. pod nazivom "Kako sam uhvatio Čea".

Če Gevara, Smrt, telo
foto: Youtube/Printscreen

Prema rečima njegovog sina, „za njega hvatanje Čea nije bila najvažnija stvar koju je uradio u životu – već je to bilo doprinos da oružane snage postanu demokratska institucija koja će poštovati ustav i zakone”.

Če Gevara je pogubljen u bolivijskom selu La Higera, 830 km užno od La Paza, a njegovo telo je sahranjeno na tajnoj lokaciji. Njegovi ostaci su 1997. otkriveni, ekshumirani i vraćeni na Kubu, gde je ponovo sahranjen.

(Kurir.rs/BBC)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track