PANIKA U ZAPOROŽJU: Rusi počeli evakuaciju oko najveće nuklearne elektrane! Strahuje se od KATASTROFE!
Foto: EPA-EFE/RUSSIAN EMERGENCIES MINISTRY

PANIKA U ZAPOROŽJU: Rusi počeli evakuaciju oko najveće nuklearne elektrane! Strahuje se od KATASTROFE!

Planeta -

Rusi su nastavili sa pritiskom na istočnu Ukrajinu uz tvrdnje da će poslati još municije za Vagnerove plaćenike u Bahmutu, a među Ukrajincima sve više raste strah pošto su nuklearni zvaničnici UN izrazili zabrinutost zbog rizika za nuklearnu elektranu Zaporožje, najveću nuklearnu elektranu u Evropi.

Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi rekao je da je „izuzetno zabrinut“ jer su ukrajinske snage pojačale granatiranje kako bi izbacile ruske snage u blizini fabrike u Zaporožju, koja je pala pod rusko kontrolu početkom 14-mesečne invazije.

„Opšta situacija u oblasti u blizini Zaporoške nuklearne elektrane postaje sve nepredvidljivija i potencijalno opasna“, naveo je Grosi u saopštenju.

„Izuzetno sam zabrinut zbog veoma realnih rizika od nuklearne bezbednosti i bezbednosti sa kojima se elektrana suočava“, naveo je on.

Evakuacija stanovništva

Velika panika zahvatila je okupirane ukrajinske teritorije dok Rusija poziva da se evakuiše 18 naselja u regionu Zaporožja, uoči očekivane ukrajinske ofanzive. Ivan Fedorov, gradonačelnik Melitopolja u Zaporoškoj oblasti, rekao je da je evakuacija izazvala haos i petočasovne redove na kontrolnom punktu za Krim.

Zvaničnik je upozorio da humanitarna kriza „raste“ jer su prodavnice prestale da primaju robu, bolnice zatvorene i najavljuju se i isključenja struje i vode. Navodi se da će evakuacije uticati na Energodar,grad u blizini najveće ukrajinske elektrane – uz upozoravanje stručnjaka UN-a na moguću „ozbiljnu nuklearnu nesreću“.

Vest dolazi dok se Ukrajina priprema za prolećnu kontraofanzivu, odnosno prodor na okupirane regione na jugu i istoku. Fedorov je ranije jutros rekao da „pod maskom izmišljene evakuacije“, okupatori pripremaju prave provokacije.

„Humanitarna katastrofa izazvana bolesnom fantazijom rašista („ruskih fašista“) nije ništa manje stvarna“, naveo je on.

LB.ua je izvestio u subotu da su meštani krili svoju decu dok su ruski okupatori pokušavali da ih evakuišu, u nekim slučajevima bez roditelja, u rekreativne centre u Kirilivki i Berdjansku.

Nezavisni ukrajinski medij je rekao da su agencije za sprovođenje zakona potvrdile te tvrdnje.

Zaporožje
foto: Telegram/Ivan Fedorov

„U stvari, samo neki od evakuisanih se dovode na obalu – oni su smešteni među kolaboracionistima i vojskom. Drugi su odvedeni u kontinentalnu Rusiju“, dodao je Fedorov.

On je rekao da Ukrajinci evakuisani iz Hersona prošle godine kasnije nisu mogli da se vrate u Ukrajinu. Ruski državni mediji potvrdili su u petak evakuaciju 18 okupiranih regiona.

„Preti katastrofa u černobiljskom stilu“

U međuvremenu, Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) upozorila je da sukobi oko Zaporoške elektrane u gradu Energodar prete katastrofom.

„Izuzetno sam zabrinut zbog veoma realnih rizika od nuklearne bezbednosti i bezbednosti sa kojima se elektrana suočava. Moramo da delujemo sada da sprečimo pretnju od ozbiljne nuklearne nesreće i njene posledice po stanovništvo i životnu sredinu“, naveo je Grosi.

Nuklearna elektrana Zaporožje, Zaporožje, Nuklearna Elekrana
foto: Profimedia

Mesecima su se obe strane neumorno borile oko najveće evropske elektrane, u kojoj su do septembra ostali ukrajinski zaposleni pod ruskom kontrolom.

Elektrana u Zaporožju jedna je od deset najvećih na svetu i odgovorna je za skoro polovinu nuklearne proizvodnje četiri ukrajinska reaktora.

Ukrajinske snage nisu imale sreće pokušavajući da povrate postrojenje nakon početne invazije, jer su se rakete sa obe strane opasno približavale stanici.

Ukrajina je upozorila s obzirom da oštećenje strukture rizikuje katastrofu u „černobilskom stilu“. U septembru je IAEA bila u mogućnosti da izvrši inspekciju integriteta postrojenja. I Rusija i Ukrajina optužile su jedna drugu da pokušavaju da sabotiraju misiju IAEA.

Zaporožje
foto: Telegram/Ivan Fedorov

Grosi, koji je nastavio da posećuje lokaciju radi inspekcija koje je organizovala Rusija, rekao je da su „postrojenje i fizički integritet fabrike“ „narušeni nekoliko puta“. U aprilu je objavljeno da su radnici fabrike koji se ne slažu – koji su odbili da fabrika bude aktivna za ruske snage – bili žrtve torture tokom okupacije.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski pozvao je prošle nedelje da se Putinu sudi u Hagu za „krivična dela“.

Očekuje se da će Ukrajina ovog proleća pokrenuti kontraofanzivu. U aprilu, Pentagon je otkrio da američki zvaničnici sumnjaju u sposobnost Ukrajine da izvrši efikasan napad. Poslednjih dana, Vagner grupa pretila je da će se povući iz spornog grada Bahmuta na istoku.

Kurir.rs/Nova

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track