ŽENI PRETI ZATVOR ZBOG JEZIVE PORUKE NA GROBU PUTINOVIH RODITELJA: Irinu (60) čeka teška kazna zbog skrnavljenja NIJE BIRALA REČI
Foto: Printscreen Instagram/jeremycorbell, Shutterstock

tužilaštvo

ŽENI PRETI ZATVOR ZBOG JEZIVE PORUKE NA GROBU PUTINOVIH RODITELJA: Irinu (60) čeka teška kazna zbog skrnavljenja NIJE BIRALA REČI

Planeta -

Državno tužilaštvo u Sankt Peterburgu zatražilo je uslovnu kaznu od tri godine zatvora za ženu koja je na grobu roditelja ruskog predsednika Vladimira Putina ostavila poruku sa "uvredljivim sadržajem".

To je danas saopštilo rusko udruženje za ljudska prava OVD info.

Istraga protiv Irine Cibaneve (60) koja je ostavila belešku na grob roditelja Vladimira Putina na gradskom groblju u Sankt Peterburgu pokrenuta je u oktobru.

Ruski portal Medijazona navodi da je Cibaneva napisala u poruci da su majka i otac ruskog lidera Vladimira Putina "roditelji ludaka" i da se "ceo svet moli za njegovu smrt".

- Smrt Putinu! Odgojili ste nakazu i ubicu - navodi se u poruci.

Vlasti su optužile Cibanevu po zakonu za povredu dostojanstva mrtvih i groblja na osnovu neprijateljske politike. Cibaneva je nakon hapšenja privremeno stavljena u kućni pritvor.

Okružni sud prema navodima Rojtersa nije bio dostupan za komentar niti je odgovorio na pitanje kada se očekuje presuda.

Cibaneva prema navodima Medijazone nije negirala da je autor poruke. Izjavila je da je poruku napisala nakon što je odgledala vesti i "shvatila da je sve veoma strašno i tužno" i da "ima mnogo mrtvih".

Udruženje OVD info dodaje da su 19.673 osobe privedene zbog protesta protiv ruske agresije na Ukrajinu od njenog početka 24. februara 2022. godine, a protiv više od 550 njih je otvoren krivični postupak.

(Kurir.rs/Hina)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track