AMERIKANCI TVRDE DA SU RUSI KINŽALOM POKUŠALI DA UNIŠTE PATRIOT: Gađan PVO sistem u okolini Kijeva, Ukrajinci oborili raketu
Foto: EPA / Martin Divíšek, EPA

napad

AMERIKANCI TVRDE DA SU RUSI KINŽALOM POKUŠALI DA UNIŠTE PATRIOT: Gađan PVO sistem u okolini Kijeva, Ukrajinci oborili raketu

Planeta -

Prema tvrdnji dva neimenovana američka zvaničnika, Rusija je prošle nedelje pokušala da uništi američki PVO sistem Patriot hipersoničnom raketom Kindžal, ali nije uspela, navodi CNN.

Navodni napad nije uspeo, jer je ukrajinska vojska uspela da presretne rusku raketu koristeći upravo sistem Patriot, rekli su zvaničnici. Po njima, to je prva zabeležena uspešna upotreba Patriota od strane Ukrajinca pošto je ovaj PVO sistem stigao u zemlju.

- Ukrajinski vazdušni branioci ispalili su više projektila iz Patriota pod različitim uglovima da presretnu rusku raketu, pokazujući koliko su brzo postali vešti u korišćenju moćnog sistema, rekao je jedan zvaničnik.

Američki zvaničnici veruju da su Rusi uhvatili signale koje emituje Patriot, što im je omogućilo im da gađaju sistem pomoću Kindžala.

Patriot ima moćan radar za otkrivanje nadolazećih ciljeva, što ga čini moćnom platformom za protivvazdušnu odbranu sposobnom da presreće balističke rakete. Ali radarska emisija neophodna za uočavanje pretnji na daljinu takođe omogućava neprijatelju da otkrije gde se nalazi uređaj.

raketni sistem Patriot, Patriot, višecevni raketni bacač
foto: EPA / Martin Divíšek

Za razliku od nekih PVO sistema manjeg dometa koje su poslate Ukrajini, a koji su pokretni i samim tim teži za gađanje, Patriot je stacionarni sistem, što omogućava Rusima da se usmere na cilj.

Postoje načini da se ti signali donekle kamufliraju, rekli su zvaničnici, ali je ruska vojska očigledno uspela da otkrije grubu lokaciju Patriota stacioniranog izvan Kijeva.

Napad se dogodilo u noći 4. maja, rekao je prošlog vikenda Nikola Oleščuk, komandant ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov ranije je rekao da će Patrioti „definitivno“ biti legitimna meta ruskih snaga.

Sekretar za štampu Pentagona Brig. General Patrik Rajder je ranije ove nedelje potvrdio da su Ukrajinci koristili sistem Patriot da presretnu Kinžal, koji može da dostigne hipersonične brzine.

Ukrajina je dobila najmanje dva sistema Patriot, jedan iz Sjedinjenih Država i jedan iz Nemačke, kako bi poboljšala svoju protivvazdušnu odbranu, koja ranije nije bila u stanju da presretne modernije ruske rakete kao što je Kinžal.

(Kurir.rs/CNN)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track