DŽINOVSKA SUPERLUKSUZNA TVRĐAVA NA BRDU: U ovoj maloj siromašnoj zemlji, Amerikanci grade kompleks nove ambasade na 43 HEKTARA
Foto: Printscreen Twitter

PROJEKAT VREDAN MILIJARDU DOLARA

DŽINOVSKA SUPERLUKSUZNA TVRĐAVA NA BRDU: U ovoj maloj siromašnoj zemlji, Amerikanci grade kompleks nove ambasade na 43 HEKTARA

Planeta -

Ogroman novi kompleks američke ambasade u Libanu izaziva kontroverze zbog svoje veličine i raskoši u zemlji u kojoj je skoro 80% stanovništva ispod granice siromaštva, piše CNN.

Smeštena na nekih 13 kilometara od centra Bejruta, nova zgrada američke ambasade u Libanu izgleda kao grad za sebe.

Kompleks u bejrutskom predgrađu Avkar, koji se prostire na površini od 43 hektara, skoro je dva i po puta veći od zemljišta na kojoj se nalazi Bela kuća i više od 21 fudbalskog terena.

Mnogi Libanci na Tviteru postavljaju pitanje zašto je Americi potrebna tako velika ambasada u njihovom glavnom gradu. Liban je manji od Konektikata i ima samo šest miliona stanovnika.

Kompjuterski generisane slike koje je objavila ambasada pokazuju ultra-moderan kompleks u kome se nalaze višespratnice sa visokim staklenim prozorima, rekreativne površine i bazen okružen zelenilom i pogledom na libansku prestonicu. Kompleks uključuje kancelariju, reprezentativne i stambene jedinice za osoblje, objekte za zajednicu i prateće objekte za podršku, navodi se na veb stranici projekta.

Od pandemije do eksplozije u Bejrutu 2020. Liban je bio ugružen brojnim krizama koje su njegovu ekonomiju ostavile u ruševinama. Mnogi Libanci nisu u mogućnosti da priušte osnovne namirnice, uključujući hranu, lekove i struju.

Planovi za kompleks ambasade objavljeni su 2015. godine i navodi se da će gradnja koštati milijardu dolara .

SAD su imale turbulentnu istoriju sa Libanom. Zemlja je dom Hezbolaha koji podržava Iran, najmoćnije grupe u zemlji, ali ipak ima prijateljske odnose sa SAD.

Prošlog meseca obeleženo je 40 godina od bombardovanja američke ambasade u Bejrutu 1983. godine, u kojem su poginule 63 osobe, uključujući 52 Libanca i zaposlena u ambasadi.

U oktobru te godine, bomba je pala na kasarnu u Bejrutu u kojoj su se nalazile američke i francuske mirovne snage, ubivši 299 ljudi.

(Kurir.rs/CNN)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track