ŠPIJUNI! CNN tvrdi: Bela kuća lovi Ruse po svetu da bi ih razmenila za pohapšene Amerikance!
Foto: AP Alexander Zemlianichenko

zatvori

ŠPIJUNI! CNN tvrdi: Bela kuća lovi Ruse po svetu da bi ih razmenila za pohapšene Amerikance!

Planeta -

U jeku rata u Ukrajini administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena nalazi se u potrazi za uhapšenim visokorangiranim ruskim špijunima koje bi mogla da ponudi Rusiji u zamenu za dvojicu američkih državljana, koji su, po mišljenju Vašingtona, nepravedno zatvoreni u ruskim zatvorima!

Kako prenosi CNN, reč je o Evanu Gerškoviču, novinaru Vol strit džornala, i Polu Velanu, bivšem američkom marincu, uhapšenom još u decembru 2018. u Rusiji, a koji su optuženi za špijunažu.

Evan Gershkovich, Evan Gerškovič
foto: AP Alexander Zemlianichenko

Kontaktirani saveznici

Pozivajući se na tri nezavisna izvora, CNN piše da je Bajdenova administracija kontaktirala sa saveznicima u potrazi za ruskim špijunima koji se nalaze u pritvoru u njihovim zemljama. Vašington se nada da su saveznici spremni da trguju u sklopu veće razmene zatvorenika sa Rusijom, a takođe u Beloj kući traže od saveznika ideje o tome šta bi moglo da podstakne zvaničnu Moskvu da oslobodi američke državljane.

Pol Velan, Moskva
foto: EPA / Yuri Kochetkov

Amerika je već kontaktirala s Brazilom, Norveškom, Poljskom, Švedskom, Slovenijom i Nemačkom, kao i zemljama bivše članice SSSR, u sklopu razgovora o potencijalnoj razmeni zatvorenika. U Nemačkoj se iza rešetaka nalazi Vadim Krasikov, pukovnik FSB, koji je 23. avgusta usmrtio Zelimhana Hangošvilija, čečenskog teroristu. Veruje se da je upravo Krasikov na vrhu ruske liste želja za razmenu zatvorenika.

Britni Grajner, Britni Griner
foto: Profimedia

Podsećamo Sjedinjene Države i Rusija su već izvršile dve razmene zatvorenika od početka rata u Ukrajini. U decembru je Rusija oslobodila američku košarkašicu Britni Griner, koja je uhapšena zbog posedovanja droge, a SAD su oslobodile Viktora Buta, ruskog trgovca oružjem, koji je izdržao deset od 25 godina robije.

Viktor But
foto: YT Screnshot

Prošlog aprila Rusija je oslobodila Trevora Rida, bivšeg marinca uhapšenog zbog napada na ruskog policajca, u zamenu za Konstantina Jarošenka, ruskog pilota koji je osuđen na 20 godina robije u SAD zbog trgovine drogom.

Poseban zločin

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov nedavno je izjavio da se u američkim zatvorima nalazi oko 60 ruskih državljana koji su nepravedno zatvoreni.

Sergej Lavrov
foto: EPA / Maxim Shipenkov

- Uglavnom se radi osobama optuženim za sajber kriminal, ali u Moskvi ne žele da oni budu razmenjeni za američke državljane koji su osumnjičeni za špijunažu. Rusija špijunažu tretira kao poseban zločin, mnogo ozbiljniji od drugih, i zato traži da za špijune dobije špijune - rekao je visoki američki zvaničnik, koji je želeo da ostane anoniman.

UKRATKO

  • SAD su optužile Južnoafričku Republiku da izvori oružje u Rusiju, predsednik JAR najavio istragu
  • U Beču su održani razgovori visokih delegacija SAD i Kine, a glavne teme su bili Tajvan i rat u Ukrajini
  • U Kijevu tvrde da su povratili dva kilometra teritorije oko Bahmuta, Rusi tvrde da linije nisu probijene
  • Šef Vagnera Jevgenij Prigožin pozvao je ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua da poseti Bahmut
  • Dmitrij Rogozin, bivši šef Roskosmosa, pozvao je Putina da proglasi opštu mobilizaciju

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja