KLJUČA NA KAVKAZU: Ima mrtvih na obe strane u novom žestokom sukobu Jermenije i Azerbejdžana DIGNUTI I DRONOVI
Foto: Shutterstock

međusobne optužbe

KLJUČA NA KAVKAZU: Ima mrtvih na obe strane u novom žestokom sukobu Jermenije i Azerbejdžana DIGNUTI I DRONOVI

Planeta -

Azerbejdžanski vojnik i jedan pripadnik oružanih snaga Jermenije nastradali su tokom razmene vatre na granici dve zemlje.

Poslednji u nizu krvavih obračuna dogodio se neposredno uoči sutrašnjeg planiranog sastanka u Briselu između premijera Jermenije Nikola Pašinjana i predsednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva.

Jermensko ministarstvo spoljnih poslova navelo je da su u razmeni vatre u četvrtak korišćeni minobacači i lakše naoružanje u blizini sela Sotk kod granice, a upotrebljeni su i dronovi. U međuvremenu, razmena vatre je prestala, dodaju iz Jerevana, a prenosi Rojters.

Azerbejdžansko ministarstvo odbrane istaklo je da je zaustavilo napad dronom iz Jermenije na pozicije azerbejdžanske vojske u Kalbadžar okrugu. Naknadno je saopšteno da je jedan vojnik ubijen, ali da azerbejdžanske trupe drže stvari pod kontrolom.

Obe strane su nakon razmene vatre rekle da su delovale u samoodbrani i optuživale drugu da je prva počela. Jermenija je saopštila i da su četiri njena vojnika ranjena.

Tenzije su se povećale u trenutku kad su se pojačali napori da suprotstavljene strane dođu do mirnovnog sporazuma uprkos nesuglasicama oko toga gde je čija granica, ali i ostalim pitanjima.

Dosad su se mirovni pregovori održavali pod nadzorom Evropske unije i Rusije koja je posredovala u prekidu vatre u novembru 2020. godine oko Nagorno-Karabaha.

Ministri spoljnih poslova obe zemlje susreli su se prošle nedelje u SAD.

Azerbejdžan je prošlog meseca postavio kontrolni punkt na ulazu u Lačinski koridor, jedini put koji povezuje Jermeniju i Karabah, što je potez koji je Jerevan odmah nazvao "grubim kršenjem" dogovora o prekidu vatre iz 2020. godine.

Nikol Pašinjan je rekao da je najnoviji incident pokušaj Azerbejdžana da poremeti predstojeće mirovne razgovore u Briselu.

(Kurir.rs/RTS/Foto:Ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track