U KINI OSUĐEN AMERIKANAC NA DOŽIVOTNI ZATVOR ZBOG ŠPIJUNAŽE! Muškarcu (78) su oduzeta i imovina i politička prava
Foto: Foto: Kineska medijska grupa

presuda

U KINI OSUĐEN AMERIKANAC NA DOŽIVOTNI ZATVOR ZBOG ŠPIJUNAŽE! Muškarcu (78) su oduzeta i imovina i politička prava

Planeta -

U Kini je 78-godišnji američki državljanin osuđen danas na doživotni zatvor pod optužbom za špijuniranje.

Džona Šing-Vana Leunga, sa stalnim boravkom u Hongkongu, privela je 15. aprila 2021, kontraobaveštajna agencija u jugoistočnom gradu Sudžuu.

Sud u Sudžuu objavio je presudu Leungu u kratkom saopštenju na svom portalu.

"Džon Šing-Van Leung, takođe poznat pod imenom Liang Čengjun, proglašen je krivim za špijunažu i osuđen je na doživotni zatvor i doživotno oduzimanje svojih političkih prava", saopštio je lokalni sud u Sudžuu, na istoku Kine.

Tako teška presuda za stranog državljanina i uz takve optužbe je relativno retka u Kini i rizikuje dodatno da pogorša kinesko-američke odnose koji su već na niskom nivou, prenosi agencija Frans pres.

Njegova lična imovina je takođe oduzeta, a reč je o vrednosti od 500.000 juana (66.000 evra). Prvostepeno suđenje okončano je danas iza zatvorenih vrata što je uobičajeno za ovakve sudske slučajeve.

U saopštenju nisu navedeni profesija ni aktivnost ovog američkog državljana u Kini.

Ove nedelje predsednik SAD Džo Bajde treba u Japanu da učestvuje na samitu G7. Skup će se održati u Hirošimi od 19. do 21. maja.

Kinesko-američki odnosi zahladneli su poslednjih godina zbog neslaganja oko brojnih tema: trgovinska neravnoteža, Tajvan, Hongkkong, odnos Pekinga prema svojoj ujgurskoj manjini i rivalitet u sektoru visoke tehnologije.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track