JEZIVI SNIMAK IZ BAHMUTA: Prigožin pozira pored tela vojnika i pokazuje isprave RUSI TVRDE DA JE LIKVIDIRAN AMERIČKI SPECIJALAC
Foto: Printscreen/Twitter

uznemirujuće

JEZIVI SNIMAK IZ BAHMUTA: Prigožin pozira pored tela vojnika i pokazuje isprave RUSI TVRDE DA JE LIKVIDIRAN AMERIČKI SPECIJALAC

Planeta -

Jevgenij Prigožin, osnivač ruske privatne vojne kompanije Vagner, tvrdi da je jedan američki plaćenik ubijen tokom borbi u Bahmutu.

Na snimku koji je objavio vojni bloger Aleksandar Simonov na svom kanalu na Telegramu vidi se Prigožin koji obilazi ruske pozicije u Bahmutu. Dok pod artiljerijskom vatrom obilazi položaje Vagnera u jednom momentu mu pokazuju telo nastradalog vojnika dok u ruci drži lična dokumenta za koje tvrdi da su američka.

Autentičnost snimka i dokumenata odnosno nacionalnost mrtvog muškarca nije moguće potvrditi.

- Predaćemo ga Sjedinjenim Američkim Državama. Stavićemo ga u kovčeg i pokrićemo kovčeg američkom zastavom sa poštovanjem jer nije umro u krevetu kao deda već je umro u ratu. To je dostojna smrt. Zar ne - upitao je Jevgenij Prigožin.

Jedan od vojnika sa snimka tvrdi da je nastradali muškarac uzvratio vatru pre pogibije.

- Poginuo je tokom borbe. Sutra ujutru ćemo predati dokumenta i sve spakovati - dodao je Prigožin.

Simonov tvrdi da je muškarac čije se telo vidi na snimku navodno nekadašnji pripadnik američkih zelenih beretki.

- Jurišnici PMC Vagner tokom napredovanja u utvrđenom području "Gnezdo" na zapadnoj periferiji Bahmuta likvidirali su bivšeg vojnika američkih specijalaca. Pronađena su dokumenta na ime Nikolas Dvejn Majmer iz Bojsija u Ajdahu. Likvidirani plaćenik bio je veteran specijalnih snaga američke vojske odnosno nekadašnja zelena beretka - tvrdi Simonov na svom kanalu na Telegramu.

Bahmut, Ukrajina, Nikolas Dvejn Majmer, pla, enik, plaćenik
foto: Printscreen/Twitter

Američki Stejt department nije mogao da potvrdi ruske tvrdnje, ali je portparol rekao da su "upoznati sa izveštajima" i da "traže dodatne informacije".

- Naša sposobnost da proverimo izveštaje o smrti američkih državljana u Ukrajini je izuzetno ograničena - rekao je portparol i izrazio saučešće porodicama svih čiji su životi izgubljeni kao rezultat "ničim izazvanog i neopravdanog rata" Rusije protiv Ukrajine.

Ponovio je da Amerikanci ne bi trebalo da putuju u Ukrajinu.

- Ponavljamo našu poruku da američki građani ne bi trebalo da putuju u Ukrajinu zbog aktivnog oružanog sukoba i izdvajanja američkih državljana u Ukrajini od strane ruskih bezbednosnih zvaničnika. Građani SAD u Ukrajini treba da odmah odu ako je bezbedno da to urade koristeći bilo koje komercijalne ili druge privatne dostupne opcije kopnenog prevoza - navode iz Pentagona.

Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo.

Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške.

Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja