SERGEJ LAVROV: Kriza u Ukrajini će se završiti kad SAD napuste sadašnje rukovodstvo u Kijevu, kao što su uradili u Avganistanu
Foto: EPA-EFE/Peter Foley

predviđanje

SERGEJ LAVROV: Kriza u Ukrajini će se završiti kad SAD napuste sadašnje rukovodstvo u Kijevu, kao što su uradili u Avganistanu

Planeta -

Kriza u Ukrajini može se završiti tako što će Sjedinjene Države napustiti sadašnje rukovodstvo Kijeva kada im ono više ne bude potrebno, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov .

„SAD su napustile avganistansko rukovodstvo, na koje su se oslanjale tokom dvadesetogodišnje okupacije ove zemlje... Nadam se da savremeni političari obraćaju pažnju na istoriju i kako se razvijaju odnosi sa hegemonom, koji želi da se nametne svima“, rekao je Lavrov u intervjuu za TV kanal „Cargrad“.

Na pitanje novinara da li bi se ovim mogla završiti i ukrajinska kriza, Lavrov je odgovorio: „Ne isključujem to“.

"Politolozi o ovome dosta pišu. Oni predviđaju da će se sve ovo nastaviti dokle god bude potrebno Amerikancima. Ovi ljudi će biti na vlasti dok im budu potrebni“, objasnio je on.

Zapad nastavlja da zaoštrava situaciju u Ukrajini

Zapad nastavlja da zaoštrava situaciju u Ukrajini, sa ciljem da dokrajči Rusiju, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Sergej Lavrov
foto: EPA/Yuri Kochetkov Pool

„Zapad sa penom na ustima ponavlja mantre svaki dan: „Dajemo Ukrajini više oružja“; „Dajemo rakete dugog dometa, krstareće, beskrilne, tenkove“; „Uskoro će biti aviona, ali ne sada, malo kasnije“; „Moramo da dokrajčimo Rusiju“, rekao je Lavrov u intervjuu za TV kanal „Cargrad“.

On je podsetio na reči francuskog predsednika Emanuela Makrona , koji je rekao da „evropska bezbednosna arhitektura mora da bude izgrađena tako da Ukrajina bude najpouzdanije zaštićena i da je potrebno nekako naći mesto u celom ovom „koncertu” za „ već iscrpljenu i razoružanu Rusku Federaciju“.

"Ovo odražava samo jednu stvar: oni žele da nastave ovaj sukob, stalno podižu ulog, zaoštravaju. Britanci su poslali dalekometno oružje, neke zemlje šalju bivše sovjetske, i obećavaju moderne američke avione. Oni nisu naivni. Bar bi njihova vojska trebala da objasni političarima da u nekoj fazi akcija naiđe na reakciju. Ako podignete lestvicu i povećate jačinu sukoba, onda verovatno treba očekivati odgovarajuću reakciju, bar po zakonu fizike i ratnog vremena“, objasnio je ministar.

Na novinarsko pitanje da li Lavrov očekuje dalju eskalaciju, on je odgovorio:

"Ne očekujem. Ja komentarišem činjenice. Ovaj cilj je proklamovan i dosledno se odslikava u gvožđu i drugim materijalima, od kojih se pravi savremeno oružje.”

(Kurir.rs/RIA Novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track