"BREGZIT JE PROPAO"! Faraž: Naši političari su beskorisni, otprilike kao i komesari u Briselu
Foto: EPA / Oliver Hoslet

Najglasniji pobornik izlaska Britanije iz EU

"BREGZIT JE PROPAO"! Faraž: Naši političari su beskorisni, otprilike kao i komesari u Briselu

Planeta -

Najdžel Faraž, bivši britanski političar, a sada radio-voditelj, izjavio je da je bregzit propao, optužujući aktuelne britanske političare da su nesposobni i da su izneverili naciju!

Govoreći za BBC, Faraž, koji je bio jedan od ključnih političara koji su se zalagali za izlazak Velike Britanije iz Evropske unije, izjavio je da su poverenje građana ugušili političari u Vesminsteru i Briselu, što je dovelo do toga da Velika Britanija do sada nije videla nikakvu primetnu ekonomsku korist izlaska iz Unije.

Beskorisni političari

- Bojim se da je bregzit dokazao da su naši političari beskorisni, otprilike kao i komesari u Briselu. Potpuno smo loše upravljali čitavim procesom. Bregzit je propao. Nismo ispunili očekivano, konzervativni torijevci su nas veoma izneverili - rekao je Faraž nakon što su mu predstavljeni podaci koji pokazuju da je izlazak zvaničnog Londona iz jednog od najmoćnijih svetskih trgovinskih blokova imao negativan uticaj na ekonomiju Velike Britanije.

Brisel, Najdžel Faraž
foto: AP

Ipak, on je dodao da ne veruje da bi Velika Britanija bila danas u zdravijoj ekonomskoj poziciji da je glasala za ostanak u EU.

Povratak u politiku

Ekonomija Velike Britanije je stagnirala jer se bavi ne samo promenama trgovinskih pravila izazvanim bregzitom već i efektima pandemije koronavirusa i energetske krize izazvane sukobom Rusije i Ukrajine. Podaci koje je prikupila Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) između 2019. i kraja 2022. pokazali su da je Britanija i dalje jedina velika bogata ekonomija, koja je manja - ili siromašnija - nego što je bila pre pandemije.

Prema zvaničnim podacima, obim trgovine u Velikoj Britaniji je u poslednjoj godini smanjen za 15 odsto, a bregzit je direktni krivac. Faraž je odbio da isključi da će se vratiti u politiku. On je i dalje počasni predsednik desničarske partije Reforma Velike Britanije.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track