KINA O RATU U UKRAJINI: Ne snabdevamo oružjem nijednu od strana u sukobu
Foto: Dan Kitwood Pool via AP, AP Mikhail Metzel, AP/Shutterstock

KINA O RATU U UKRAJINI: Ne snabdevamo oružjem nijednu od strana u sukobu

Planeta -

Za ukrajinsku krizu nema vojnog rešenja, sve strane moraju da doprinesu političkom rešavanju i stvaranju uslova za pregovore, rekao je zamenik kineskog ambasadora u UN Geng Šuang na sednici Saveta bezbednosti na temu isporuka oružja Ukrajini sa Zapada.

- Dijalog i pregovori su osnovni način za uspostavljanje mira. U sadašnjim okolnostima sve strane treba maksimalno iskreno i bez odlaganja da doprinesu političkom rešavanju i da stvore atmosferu za povratak strana u sukobu za pregovarački sto i uslove za prekid vatre i borbenih dejstava - rekao je kineski zvaničnik.

Geng je naglasio da Kina ne snabdeva oružjem nijednu od strana koje su učesnici konflikta u Ukrajini.

- Kina se uvek zalagala za mir i dijalog kada je reč o ukrajinskom pitanju, uvek smo forsirali pregovore. Nismo učesnici tog sukoba i ni isporučujemo oružje nijednoj od strana - naglasio je on.

Sednica je sazvana na zahtev Rusije.

Podsetimo, krajem februara kinesko Ministarstvo spoljnih poslova objavilo je dokument od 12 tačaka u kojem detaljno iznosi svoj stav o rešavanju konflikta u Ukrajini, a kao najvažnija stavka navodi se momentalni prekid borbenih dejstava i prelazak na mirovne pregovore.

U dokumentu pod nazivom „Stav Kine o političkom rešavanju ukrajinske krize“, koji je objavljen na veb stranici Ministarstva, kineski spoljnopolitički resor navodi da će Kina nastaviti da igra konstruktivnu ulogu u nastavku mirovnih pregovora.

Peking je imenovao i specijalnog izaslanika u cilju političkog rešavanja krize.

Kurir.rs/Sputnjik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track