AKO PUTIN OSETI MALO KRVI, ON ĆE PRITISKATI, PRITISKATI I PRITISKATI: Reči Zelenskog zbog kojih Ukrajinci strepe!
Foto: Dan Kitwood Pool via AP, AP Mikhail Metzel, AP/Shutterstock

AKO PUTIN OSETI MALO KRVI, ON ĆE PRITISKATI, PRITISKATI I PRITISKATI: Reči Zelenskog zbog kojih Ukrajinci strepe!

Planeta -

Ko ima punu ili delimičnu kontrolu nad ukrajinskim gradom Bahmutom, koji se nalazi u Donjeckoj oblasti, potpuno je nemoguće utvrditi. Šef ruske plaćeničke Vagner grupe Jevgenij Prigožin ponosno je saopštio da Vagner kontroliše grad, dok ukrajinska strana, predvođena predsednikom Vladimirom Zelenskim odlučno tvrdi da i dalje postoje delovi grada koje Vagner nije zauzeo.

Upravo se u nedavnim rečima Zelenskog može shvatiti značaj Bahmuta - kog očajnički žele i Rusi i Ukrajinci.

Saga oko pada Bahmuta

Tvrdnje Prigožina nisu nezavisno potvrđene, ali ukrajinsko vođstvo navodi da Oružane snage Ukrajine i dalje kontrolišu obode grada, koji mogu predstavljati odstupnicu za dalje napade.

„U podne 20. maja, Artemovsk (Bahmut) je potpuno zauzet, poslednji deo takozvane višespratnice Avion“, napisao je Prigožin na svom Telegram kanalu.

Čovek poznat pod nadimkom „Putinov kuvar“ samo dan ranije rekao je da Bahmut verovatno neće biti osvojen u narednim danima, jer su Ukrajinci učvrstili položaje u improvizovanoj „tvrđavi“.

Bahmut, Rusija, Vagnerovci
foto: Printscreen/Twitter

Međutim, ubrzo je ponosno saopštio da je „tvrđava probijena“.

Samo pola sata nakon što je Telegram objava Prigožina obišla svet, oglasila se i zvanična Ukrajina, demantujući njegov pobedonosni video.

„Ovo nije istina. Naše jedinice se i dalje bore u Bahmutu“, rekao je portparol ukrajinske vojske Sergij Čerevatiji za Rojters.

U narednim satima, konfuzne izjave su se nizale, Vladimir Putin je čak uputio čestitku kako pripadnicima Vagnera, tako i zvanične vojske, a svet je bio u magli, ne znajući kome se može verovati.

Onda se oglasio Vladimir Zelenski i izazvao sumnju jednom nesmotrenom izjavom, koju je kasnije pojasnio njegov portparol Sergej Nikiforov. Na samitu zemalja G7 u Japanu, sam Zelenski je komentarisao situaciju u Bahmutu i imao poruku za ceo svet:

„Bahmut od danas nije okupiran od strane Rusije. Ne postoje dva ili tri tumačenja tih reči“, rekao je ukrajinski predsednik.

Zašto je ovaj grad važan?

Borbe za Bahmut, okarakterisane kao najkrvavije u ratu, traju već osam meseci i predvode ih ruska privatna paravojna formacija „Vagner“. Šef ove grupe Jevgenij Prigožin kaže i da je zvanična ruska vojska napustila svoje položaje, čime su Vagnerovci ostali sami u Bahmutu.

Bahmut
foto: Printscreen/Twiter

Najduža bitka u ratu u Ukrajini bitna je i Rusiji i Ukrajini, iz različitih razloga, ali je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski objasnio zašto će se njegova zemlja do kraja boriti za Bahmut.

Zelenski je pre samo nekoliko nedelja rekao da bi gubitak Bahmuta učinio da se „ukrajinsko društvo oseti umorno“, dok bi Rusiji omogućio da „proda ovu pobedu Zapadu, svom društvu, Kini, Iranu. Ako oseti malo krvi – nanjuši da smo slabi – Putin će pritiskati, pritiskati i pritiskati“, rekao je Zelenski.

Kako je istakao, onda bi usledila situacija koju Ukrajina nikako ne može da dozvoli sebi.

„Naše društvo će se osećati umorno. Naše društvo će me naterati da napravim kompromis s njim i to će biti njegova (Putinova) pobeda“, rekao je Zelenski.

Iz ovih reči, jasno se može zaključiti zašto je Ukrajini Bahmut važan, dok bi za Rusiju upravo ovaj grad predstavljao najveću pobedu u dosadašnjem toku rata.

Kurir.rs/Nova

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track